© Getty Images

Tanzanie: Masajové násilně vystěhováni z území svých předků

  Článek

  Tanzanie publikován 12.6.2023

Vládní úřady v Tanzanii čelí obvinění z rozsáhlého porušování práv domorodé komunity Masajů, a to kvůli jejich nedávnému nucenému vystěhování z území, jež obývali po generace. Tanzanské bezpečnostní složky se dopustily nadměrného použití síly, nezákonného zadržování i svévolného zatýkání. Řada Masajů kvůli vystěhování také přišla o svou obživu.

Podrobnosti o incidentu v Loliondu, který se odehrál 10. června 2022, jsou popsány v nové zprávě Amnesty. Úřady v Loliondu, části severního okresu Ngorongoro v regionu Arusha, násilně vyhnaly komunitu Masajů z jejich tradičního území. Tím bylo ohroženo přibližně 70 000 osob, jejichž obživa závisela na tamních pastvinách. 

Zpráva popisuje, jak tanzanské bezpečnostní síly násilně vystěhovaly domorodé obyvatele z území o velikosti zhruba 1 500 km2. 7. června 2022 se stovky bezpečnostních pracovníků z různých vládních agentur vydaly do oblasti ve vozovém konvoji a rozbily tábory ve vesnici Ololosokwan. Poté začaly vytyčovat nové hranice na území Masajů. O tři dny později dorazily bezpečnostní síly, jež násilím rozehnaly protestující Masaje, kteří se proti vystěhování shromáždili.

Během střetu bezpečnostní síly používaly střelné zbraně a slzný plyn. Nejméně 40 lidí bylo zraněno a jednoho policistu, jménem Garlus Mwita, zabili neznámí pachatelé. 84letý člen Masajů jménem Oriaisi Pasilance Ng'iyo je stále pohřešován od té doby, co ho jeho rodina viděla ležet na zemi s postřelenýma nohama. Úřady popírají, že by ho zadržovaly. 

„Tanzanské úřady musí urychleně uznat a naplnit práva Masajů na jejich původní půdu, území a přírodní zdroje. Měly by dodržovat své mezinárodní i vnitrostátní závazky na ochranu práv na bydlení, pokojné shromažďování a nediskriminaci. Místo toho jsme svědky toho, že násilně vystěhovali Masaje z území jejich předků a nenabídli jim žádnou kompenzaci," 


- Tigere Chagutah, regionální ředitel Amnesty pro východní a jižní Afriku 

Mnoho členů komunity se muselo ukrýt v divočině a někteří dokonce uprchli do Naroku v sousední Keni. Tam v současnosti přebývá kolem 60 masajských rodin, které se potýkají s chudobou a nedostatkem jídla. 

Tanzanské úřady také omezily přístup Masajů k jejich dlouholetým pastvinám a zabavují i jejich dobytek, pokud se zvířata dostanou na úřady vytyčené území. Majitelé jsou následně nuceni za propuštění zvířat platit vysoké pokuty. Ti, kteří pokuty zaplatit nemohou, musí svá zvířata nevýhodně prodat v aukci a často pak upadají do chudoby. 

Úřady také bránily médiím a nevládním organizacím v přístupu do postižených oblastí a informování o nuceném vystěhování. Zpráva Amnesty vyzývá tanzanské úřady, aby uznaly práva Masajů na jejich půdu, území a přírodní zdroje. Organizace také žádá, aby byl domorodým obyvatelům poskytnut významný podíl při ochraně přírody a mohli využít své tradiční znalosti k ochraně území, jako to dělali po mnoho předchozích generací.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...