© Amnesty International

Má to smysl! Amnesty petice již desítky let zachraňují životy

  Článek

publikován 29.6.2023

Říká se, že všechny cesty vedou do Říma. Pro Amnesty petice to ale určitě neplatí. Posíláme je do všech koutů světa, nejčastěji do zemí s autoritářskými režimy. A má to smysl – každý třetí případ, na kterém pracujeme, končí úspěchem.

Amnesty International monitoruje stav lidských práv téměř po celém světě. Každý rok vydává desítky petic neboli urgentních akcí na pomoc obětem bezpráví. Ve většině případů se jedná o politické vězně ze zemí s nedemokratickými režimy. Bojujeme ale také za práva žen, proti trestu smrti nebo za právo na pokojný protest. Reagujeme také na aktuální události – v poslední době třeba na ruskou invazi na Ukrajinu, násilný převrat v Myanmaru nebo protesty v Íránu vyvolané smrtí Mahsy Amíní, mladé ženy, která zemřela v policejní vazbě. 

Amnesty Česká republika každý měsíc vybere dvě až tři urgentní akce a připraví jejich verze v češtině. Všechny petice najdete na našich webových stránkách a můžete je jednoduše podepsat online. Našim podporovatelům pravidelně posíláme e-mailem newsletter a na konkrétní případy je upozorňujeme.

 Přibližně tři týdny po zveřejnění urgentní akce petiční výzvu i s podpisy posíláme vládním představitelům nebo úřadům konkrétních zemí. Adresáti jsou různí – od prezidentů či ministrů spravedlnosti po ředitele věznic nebo soudce – vybíráme je s ohledem na to, aby šance na propuštění nespravedlivě uvězněných byla co největší. Kopii petice často posíláme i ambasádám zemí, které mají zastoupení v ČR. Někdy se snažíme ambasádám či našim politikům předat petice osobně. A teprve když není možné si schůzku s předáním domluvit, pošleme petici poštou nebo ji hodíme do schránky přímo u ambasády. 

Pod dopisem je celým jménem podepsaný/á vždy pouze ředitel/ka Amnesty. V závěru dopisu uvádíme souhrnné číslo – kolik lidí se k dané petici připojilo a seznam lidí neboli petentů. Ten obsahuje vždy jen křestní jméno a první písmeno příjmení. Žádné další údaje, zejména z bezpečnostních důvodů, neposkytujeme. 

Případy samozřejmě nadále sledujeme a o jejich vývoji informujeme prostřednictvím sociálních sítí a na našich stránkách

Největší radost máme, když dojde k propuštění politických vězňů či vězeňkyň. Důležité jsou pro nás, a hlavně pro ně, ale i dílčí změny – možnost pravidelných návštěv nebo telefonátů rodiny, přístup k právníkovi nebo adekvátní lékařské péči – nic z toho nebývá v zemích s totalitními režimy samozřejmostí. Naše petice pomáhají vybojovat i tato malá vítězství. 

Někdy je možné napsat politickým vězňům přímo do vězení. V takovém případě je potřeba držet se základních pokynů, které najdete u urgentní akce i s návrhy krátkých vzkazů. Ty se liší v návaznosti na zemi nebo konkrétního člověka, obecně ale platí zásada nezmiňovat Amnesty, neurážet představitele dané země, neposílat pohledy s náboženskou nebo lidskoprávní tématikou apod. Je tak větší šance, že se vzkazy solidarity k lidem opravdu dostanou a že jim naopak neuškodí. 

Petice jsou stále jedním z důležitých nástrojů, kterými lidé mohou vyjádřit svůj nesouhlas s porušováním lidských práv kdekoliv na světě. Každý podpis pomáhá. I proto každý třetí případ, na kterém Amesty pracuje, končí úspěchem – propuštěním nespravedlivě uvězněného, zlepšením podmínek ve vězení, přístupem k právníkovi, lékařské péči nebo umožněním kontaktu s rodinou. 

Petice mají sílu. Jsou hlasem, kterým se zastáváme utlačovaných. Hlasem, před kterým si diktátoři nemohou zacpat uši. Pokud petice Amnesty podepisujete, děkujeme za vaši podporu.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...