© Copyright Pierre Crom

Úspěchy posledních šesti měsíců. Podívejte se na deset vítězství pro lidská práva

  Článek

Pozitivní lidskoprávní novinky publikován 17.7.2023

Zrušení poprav, změna zákonů a ochrana lidských práv. Amnesty i její příznivci zaznamenali za poslední půlrok řadu lidskoprávních úspěchů po celém světě. Podívejte se na 10 největších.

1. Írán: Aktivistka unikla trestu smrti 

Poté, co se na sociálních sítích íránská aktivistka Zahra postavila za práva LGBTI+ lidí, skončila ve vězení. Bezpečnostní složky jí zadržely na podzim 2021, když se snažila přejít hranice do Turecka a získat tam azyl. Ve vězení musela čelit krutým výslechům a strávila děsivých 53 dní na samotce. A neustále jí hrozila poprava. 

Díky mezinárodnímu tlaku, který se podařilo Amnesty na íránské úřady vyvinout, byla Zahra letos v květnu propuštěna. „Doufám, že jednou dosáhnu opravdové svobody. Doufám, že přijde den, kdy budeme moci všichni v naší zemi žít svobodně,” řekla po svém propuštění. 


© Private
Obránkyně práv LGBTI Zahra Sedighi.

2. Slovensko: Soud za segregaci romských dětí 

Za porušování vlastních zákonů stane Slovensko před evropským soudem. Země totiž dlouhodobě neřeší segregaci, které v rámci vzdělávacího systému musí čelit tamní romské děti. V dubnu proto Evropská komise postoupila Slovensko Soudnímu dvoru EU. Je to poprvé, co Komise vydala rozhodnutí o postoupení případu proti členské zemi kvůli diskriminaci na základě rasy nebo etnického původu. 

O rovné příležitosti pro romské žáky bojuje Amnesty spolu s Evropským centrem pro práva Romů již řadu let. Dubnové rozhodnutí Evropské komise je proto odměnou za naši neúnavnou práci a přináší romským dětem naději na lepší budoucnost. 

3. USA: Prezident Biden omezil využití spywaru 

Americký prezident Joe Biden vyslyšel volání lidskoprávních organizací a podepsal rozhodnutí, jež omezuje používání komerčních spywarových systémů americkou vládou. O tři dny později vydalo 11 dalších vlád prohlášení, v němž se zavázaly ke společnému postupu proti šíření a zneužívání těchto špionážních programů. 

Jedná se o systémy, které umožňují neoprávněné sledování osob, dálkový přístup do cizích elektronických zařízení, a dokonce jejich ovládání bez svolení vlastníků. V posledních letech zájem o tuto technologii roste, a to jak ze strany soukromých společností, tak vlád autoritářských států. Ty spyware zneužívají ke sledování a následné likvidaci svých politických oponentů, aktivistů nebo třeba novinářů.

4. Chile: Vyšetření policejního napadení

Soud v Chile znovuotevřel vyšetřování útoku na Moisése Órdenese. Ten se v roce 2019 pokojně účastnil demonstrace, když byl náhle napaden skupinou policejních důstojníků. Vyšetřování bylo sice zahájeno, loni v prosinci ale státní zástupce případ u sedmi ze třinácti obviněných policistů uzavřel. Moisesova rodina i právníci nicméně opakovaně tvrdili, že vyšetřování nezohlednilo některé zásadní skutečnosti. Díky výzvám a tlaku ze strany Amnesty bude nyní těchto sedm policistů znovu vyšetřováno

5. EU: Spolupráce při vyšetřování genocidy 

Státy EU přijaly tzv. Lublaňsko-haagskou úmluvu. Jde o dokument o mezinárodní spolupráci při vyšetřování a stíhání zločinů genocidia, zločinů proti lidskosti, válečných i dalších mezinárodních zločinů. Silněji postihuje také mučení, nucené zmizení nebo odmítnutí právní podpory kvůli diskriminaci na základě sexuální orientace. 

Jeho přijetí znamená větší naději pro oběti těchto nelidských činů. Amnesty a její právní experti se na vzniku úmluvy podíleli více než 10 let. „Ve světě, kde dochází ke stále viditelnějším zvěrstvům a kde obrovské množství obětí často zůstává bez jakéhokoli odškodnění, otevírá úmluva více cest ke spravedlnosti,” řekl k přijetí Lublaňsko-haagské úmluvy Fisseha Tekle, právní a politický poradce Amnesty.

6. Austrálie: Klimatická změna u mezinárodního soudu 

Austrálie podpořila iniciativu souostroví Vanuatu, které se chce kvůli klimatické změně obrátit na Mezinárodní soudní dvůr. Stala se tak již 132. zemí, která tento krok podporuje. Australské úřady se podařilo přesvědčit zejména díky rozsáhlému tlaku studentů z Tichomoří, ke kterým se přidaly i tisíce aktivistů z řad Amnesty.


© Biel Calderon
Amnesty se připojila k požadavkům tichomořských studentů.

Jedná se o přelomový okamžik v boji za klimatickou spravedlnost – rozhodnutí Austrálie znamená, že soud vydá právní stanovisko k povinnostem vlád chránit lidská práva současných i budoucích generací před důsledky klimatických změn. 

7. Kanada: Na cestě k ukončení nespravedlivého věznění migrantů

Další čtyři kanadské provincie ukončily smlouvu s federální vládou o zadržování migrantů v provinčních věznicích. Její zavedení mělo za následek zbytečné věznění tisíců lidí, často v otřesných podmínkách. Rozsáhlý report Amnesty před pár lety odhalil, že věznění byli mnohdy zbytečně spoutáni a drženi zcela mimo kontakt s venkovním světem. 

Rozhodnutí těchto provincií je proto důležitým krokem k ukončení škodlivého vězeňského systému. Amnesty nadále vyzývá Kanadskou hraniční službu, aby se namísto zadržování migrantů z administrativních důvodů spoléhala na místní, práva respektující a komunitní alternativy. 

8. Angola: Umělec a kritik vlády propuštěn na svobodu 

Angolský hudebník a kritik vlády Tanaice Neutro zveřejnil video, v němž nazval tamního prezidenta „klaunem”. Za to byl v lednu 2022 zatčen a rok nespravedlivě vězněn. V cele také trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyžadovaly operaci. Amnesty proto zahájila kampaň za jeho osvobození, do níž se zapojili lidé z celého světa. Jejich odhodlání bylo nakonec odměněno – Tanaice se letos v červnu dostal na svobodu. 


© Amnesty InternationalAngolský aktivistia Tanaice Neutro.

„Stále nemohu uvěřit, že se největší světová organizace pro lidská práva rozhodla zabývat mým případem. Jsem vděčný za veškerou podporu, kterou Amnesty mně a mé rodině poskytla," řekl po svém propuštění. 

9. Švýcarsko: Spravedlivá definice znásilnění

Historické lidskoprávní vítězství zaznamenala Amnesty také ve Švýcarsku. Tamní národní rada změnila právní předpisy a uznala, že „sex proti vůli druhé osoby" je znásilněním. 

Tato změna znamená konec zastaralé definice znásilnění, která vyžadovala použití fyzické síly, hrozby nebo nátlaku, a za oběť považovala pouze ženy. Amnesty na podpoře této legislativní změny úzce spolupracovala s tamními aktivisty a bojovníky za genderová práva. Jde o zásadní vítězství pro oběti sexuálního násilí, které jim zajistí lepší přístup ke spravedlnosti.

10. Bangladéš: Konec vazby pro svévolně zadrženého novináře

Bangladéšský novinář Shamsuzzaman Shams byl zatčen 29. března v ranních hodinách poté, co zveřejnil článek o skutečných životních nákladech tamních obyvatel. Jeho rodina nebyla po několik dalších hodin informována, kde se nachází. Následně policie sdělila, že novinář je ve vazbě a že byl obviněn na základě drakonického zákona o digitální bezpečnosti. 

Poté, co se jeho případu ujala Amnesty a shromáždila podporu za jeho osvobození, byl Shams 3. dubna propuštěn na kauci. Většina bangladéšských vězňů přitom musí ve vyšetřovací vazbě čekat výrazně déle. Amnesty bude v kampani na Shamsovu podporu pokračovat, dokud nebudou stažena všechna jeho nespravedlivá obvinění. Bojujeme také proti zmiňovanému zákonu o digitální bezpečnosti, který tamní vláda využívá k likvidování politických oponentů a nepohodlných novinářů. 


Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...