Marie-Anne Photography

Rada bezpečnosti OSN podpořila rezoluci vyzývající k humanitární pauze v Gaze

Článek

publikován 20.11.2023

Rezoluce vyzývá k propuštění rukojmích držených Hamásem a k vytvoření humanitárních koridorů napříč pásmem Gazy

Urgentní humanitární pauza v Gaze by měla agenturám a partnerům OSN umožnit plný, rychlý, bezpečný a neomezený přístup na „dostatečný počet dní". Rada prostřednictvím ustanovení vyzývá všechny strany, aby poskytly nezbytnou pomoc pro přežití, a to v souladu s mezinárodním humanitárním právem.

„Po čtyřech neúspěšných rezolucích Rada bezpečnosti OSN konečně uplatnila svou roli a vedoucí úlohu, k níž je pověřena - udržování míru a bezpečnosti a ochrana mezinárodního právního státu."

- Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

Hlasování proběhlo ve středu 15.11. Dvanáct členů Rady hlasovalo pro, nikdo proti a tři členové se zdrželi hlasování (Rusko, Británie, Spojené státy). USA a Británie, se zdržely hlasování s odůvodněním, že sice podporují důraz na humanitární pomoc, ale nemohou ji plně podpořit, protože neobsahuje žádnou výslovnou kritiku Hamásu. Rusko se rovněž zdrželo hlasování s odůvodněním, že rezoluce neobsahuje žádnou zmínku o okamžitém příměří, což je jeho hlavní požadavek.

Rezoluce OSN jsou teoreticky právně závazné, ale jsou široce ignorovány, a politický význam spočívá v ochotě USA podpořit výzvu k prodloužení humanitárního příměří, čímž by byl vyvinula určitý tlak na svého blízkého spojence Izrael. Spojené státy se sice zdržely hlasování, ale to je první známka toho, že jsou připraveny ustoupit od bezvýhradné podpory Izraele v OSN.

„Vyzýváme prezidenta Bidena, aby využil veškerého vlivu své administrativy na Izrael a zajistil co nejrychlejší provedení této rezoluce. Naléhavě také vyzýváme všechny členy Rady bezpečnosti OSN, aby přijali veškerá opatření k zajištění dodržení rezoluce z obou stran konfliktu. Děti v Gaze nemohou čekat."

- Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

Amnesty International vyzývá k příměří již od 26. října a bude v tom pokračovat. Vyjednané a komplexní příměří by zastavilo nezákonné útoky všech stran, zastavilo by rychle rostoucí počet obětí mezi civilisty v Gaze a umožnilo by humanitárním organizacím dostat do Gazy životně důležitou pomoc, vodu a zdravotnické potřeby. Příměří by rovněž poskytlo příležitost zajistit propuštění rukojmích, které Hamás a další ozbrojené skupiny zadržují od 7. října.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu