Getty Images

Súdán: Etnicky motivované násilí v Dárfúru. Civilisté trpí

  Článek

  Súdán publikován 27.11.2023

Stovky civilistů byly začátkem listopadu zabity a zraněny při sérii etnicky motivovaných útoků Jednotek rychlé podpory (RSF) a spřátelených arabských milicí v Ardamatě v západním Dárfúru. Svědci a přeživší popsali Amnesty International otřesné scény.

Útoky začaly kolem 1. listopadu, kdy RSF začaly útočit na vojenskou základnu Súdánských ozbrojených sil (SAF) ve městě Ardamata a následně 4. listopadu obsadily tamní uprchlický tábor. Terčem útoků se stali převážně příslušníci komunity Masalitů a dalších nearabských kmenů. Svědci popsali, že civilisté byli popravováni ve svých domovech, na ulicích i při pokusu o útěk.

„6. listopadu jsme s kolegy v Ardamatě napočítali celkem 95 těl. Mezi nimi bylo i osmnáctidenní dítě, jehož bezvládné tělo jsme našli spolu s jeho matkou a dalšími čtyřmi ženami v obytném domě.“ 

- lékař, který poskytoval pomoc obětem v Ardamatě v Dárfúru

V Ardamatě se nachází tábor pro vnitřně vysídlené osoby, které byly po posledních útocích nuceny znovu uprchnout. Deset respondentů včetně dvou svědků Amnesty International sdělilo, že RSF a s nimi spřízněné arabské milice v Ardamatě také rabovaly a zapalovaly civilní majetek. 

„Znepokojivé scény poprav mladých mužů vojáky RSF, kterých jsem byl svědkem v Ardamatě, mě pronásledují každý den. Jednou přede mnou vojáci RSF drželi čtyři muže a o několik vteřin později z nich zbyla jen mrtvá těla,“ popisuje situaci lékař.

„4. listopadu ozbrojení vojáci RSF zabili mou 70letou tetu a jejího 25letého syna v jejím domě v Ardamatě. Zabili celé rodiny v jejich sousedství."

- Pětadvacetiletá přeživší v Ardamatě

OSN oznámila, že ženy a dívky byly v táboře pro vnitřně vysídlené osoby v Ardamatě i ve svých domovech vystaveny sexuálnímu násilí.

Nedostatek odpovědnosti za zločiny z minulosti je jednou z hlavních příčin tohoto obnoveného násilí. Je třeba pohnat k odpovědnosti ty, kteří jsou za zločiny proti civilistům zodpovědní. Humanitárním subjektům musí být umožněno dodávat pomoc do západního Dárfúru. Všechny země musí také plně respektovat zbrojní embargo Rady bezpečnosti OSN," vysvětlil Tigere Chagutah, regionální ředitel Amnesty International pro východní a jižní Afriku.

Příčiny konfliktu

K eskalaci násilí došlo v dubnu 2023 po týdnech napětí mezi RSF a SAF ohledně reformy bezpečnostních sil během jednání o nové přechodné vládě.

Mezi 7. a 20. listopadem sepsala Amnesty International výpovědi deseti lidí, včetně dvou svědků z Ardamaty, a tří příbuzných obětí, a přezkoumala četná videa, fotografie, zprávy OSN a mnoha médií. Také zdokumentovala rozsáhlé válečné zločiny páchané v konfliktu SAF a RSF ve zprávě, kterou naleznete zde.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2261 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...