© @Astricella

Lidskoprávní vítězství roku 2023

  Článek

Pozitivní lidskoprávní novinky publikován 3.1.2024

Amnesty i její příznivci zaznamenali v loňském roce řadu lidskoprávních úspěchů po celém světě. Podívejte se na některé z nich.

Afghánistán: Aktivista, který se postavil Tálibánu, byl propuštěn

Na svobodu se dostal Matiullah Wesa, který v Afghánistánu bojoval za to, aby byl ženám a dívkám umožněn přístup ke vzdělání. Poté, co Tálibán v srpnu 2021 převzal vládu nad zemí, totiž brzy zakázal studentkám vzdělávat se na středních a následně i vysokých školách. Matiullah proto spustil kampaň požadující obnovení vzdělávání dívek a žen. Stal se veřejně známou osobností a propagoval okamžité znovuotevření dívčích škol.
 
V březnu 2023 byl v Kábulu kvůli svým aktivtám zatčen a obviněn z „podněcování nepřátelství proti režimu“ a bez řádného soudního procesu byl držen ve vězení. V říjnu 2023 byl náhle propuštěn, aniž by vládní úřady vydaly jakékoliv oficiální prohlášení. Matiullahovo propuštění požadovala řada známých osobností a neziskových organizací, včetně Amnesty. Všem, kteří podepsali petici za jeho propuštění, Matiullahův bratr vzkázal:
 

„Solidarita, podpora a obhajoba ze strany Amnesty a jejích členů nás motivovala k boji za Matiullahovo propuštění a jsme jim za jejich podporu velmi vděční. I když jsme stále rozhořčeni soudním rozhodnutím Tálibánu a sedmi měsíci svobody, o které Matiullah přišel, budeme pokračovat v naší obhajobě práv dívek a žen na vzdělání v Afghánistánu.“


Súdán: Mezinárodní vyšetřovací mise

Po dlouhodobém tlaku Amnesty i dalších lidskoprávních organizací přijala Rada OSN pro lidská práva rezoluci o zřízení nezávislé mezinárodní vyšetřovací mise pro Súdán. Ta má za cíl zmonitorovat rozsáhlé porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva. Africkou zemí totiž zmítá krutý konflikt mezi vládními a povstaleckými jednotkami, jehož kořeny sahají až do roku 2023. Po letošních útocích ozbrojených opozičních skupin reagovaly súdánské vládní síly protiútoky nejen na bojovníky, ale také na civilní obyvatelstvo některých etnických menšin, které vláda obvinila z podpory povstalců. Od té doby jsou obyvatelé Súdánu vystaveni opakovaným útokům, válečným zločinům a rozsáhlému porušování lidských práv, a to od obou zúčastněných stran konfliktu.

Malajsie: Omezení trestu smrti

4. července vstoupily v Malajsii v platnost legislativní změny rušící povinný trest smrti u několika trestných činů. Soudy rovněž získaly pravomoc přezkoumávat rozsudky nad více než tisíci odsouzenými, kteří čekali v cele smrti na svou popravu. Vzhledem k tomu, že oficiální státní moratorium na popravy z roku 2018 stále platí, mají tyto reformy potenciál snížit počet uložených trestů smrti a představují důležitý milník na cestě Malajsie k úplnému zrušení trestu smrti.


© AFP via Getty Images

Vigillie za odsouzené v Malajsii.


EU: Boj proti invazním sledovacím technologiím

Amnesty ve spolupráci s mediální sítí European Investigative Collaborations zveřejnila zprávu Predator Files, které mapuje globální šíření sledovacích technologií a selhání Evropské unie při řádné regulaci tohoto odvětví. Dokument se zabývá především uskupením technologických firem s názvem Aliance Intellexa, mezi jejíž sledovací produkty patří třeba vysoce invazivní spyware Predator.

Od zveřejnění zprávy vyzývají zástupci OSN i někteří europoslanci k dalšímu monitorování, přísnějším kontrolám vývozu sledovacích technologií a celosvětovému zákazu vysoce invazivního spywaru. Vlády některých evropských států dokonce podnikly kroky k vyšetřování Aliance Intellexa a zavedení přísnějších regulací. 

Hongkong: Naděje pro LGBTI+

Hongkongský soud přiznal částečné vítězství LGBTI+ aktivistovi Jimmymu Shamovi, který se od roku 2018 domáhal uznání svého zahraničního stejnopohlavního manželství. Rozhodnutí, které následovalo po kampani Amnesty, bylo důležitým krokem vpřed a okamžikem naděje pro hongkongskou LGBTI+ komunitu. Té jsou již dlouho upírána rovná práva kvůli tamním zastaralým a diskriminačním zákonům.

Egypt: Nespravedlivě vězněný právník po 40 měsících propuštěn

Po dvou letech se na svobodu dostal nespravedlivě vězněný egyptský právník Mohamed Baker. Ten poskytoval právní ochranu utlačovaným Egypťanům a diskriminovaným menšinám. K tomuto účelu založil dokonce speciální právní organizaci. Egyptské úřady, které byly častým terčem jeho kritiky, se proti Mohamedovi ale rozhodly zasáhnout. Koncem září byl zatčen a obviněn z terorismu. Od té doby strávil krutých 40 měsíců ve vazbě, dokud mu 19. července 2023 egyptský prezident, po celosvětové kampani za Mohamedovo propuštění, neudělil milost.  Spolu se svou ženou poděkoval nespravedlivě vězněný právník všem, kteří bojovali za jeho osvobození a podporovali ho během jeho nespravedlivého trestu. Dobrovolníkům Amnesty International vzkázal, že na jejich podporu nikdy nezapomene.


Propuštěný právník Mohamed Baker.


Kanada: Na cestě k ukončení nespravedlivého věznění migrantů

Další čtyři kanadské provincie ukončily smlouvu s federální vládou o zadržování migrantů v provinčních věznicích. Její zavedení mělo za následek zbytečné věznění tisíců lidí, často v otřesných podmínkách. Rozsáhlý report Amnesty před pár lety odhalil, že věznění byli mnohdy zbytečně spoutáni a drženi zcela mimo kontakt s venkovním světem. 

Rozhodnutí těchto provincií je proto důležitým krokem k ukončení škodlivého vězeňského systému. Amnesty nadále vyzývá Kanadskou hraniční službu, aby se namísto zadržování migrantů z administrativních důvodů spoléhala na místní, práva respektující a komunitní alternativy. 

Austrálie: Klimatická změna u mezinárodního soudu

Austrálie podpořila iniciativu souostroví Vanuatu, které se chce kvůli klimatické změně obrátit na Mezinárodní soudní dvůr. Stala se tak již 132. zemí, která tento krok podporuje. Australské úřady se podařilo přesvědčit zejména díky rozsáhlému tlaku studentů z Tichomoří, ke kterým se přidaly i tisíce aktivistů z řad Amnesty.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2261 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...