Organizátorky demonstrace Světlo za oběti znásilnění se sešly s Ministerstvem spravedlnosti

  Článek

publikován 25.1.2024

Amnesty a Konsent na schůzce s ministerstvem spravedlnosti dohodly jasné kroky nutné k nápravě systému pomoci obětem sexuálního násilí.

Včera odpoledne, tak, jak se dohodli na demonstraci Světlo pro oběti znásilnění v úterý večer, se zástupci a zástupkyně Amnesty International, Konsentu a Ministerstva spravedlnosti sešli ke společnému jednání. Hledali shodu v tom, jaké kroky je potřeba podniknout k tomu, aby ministerstvo zajistilo spravedlnost pro oběti znásilnění.

„Protože se řadu let zanedbávají systémová řešení pro pomoc obětem sexuálního násilí, dohodli jsme se, že budeme pracovat na pěti společných tématech: Povinné vzdělávání soudců v problematice sexuálního násilí, povinné vzdělávání státních zástupců, náhrada škody pro oběti, zveřejňování trestních rozsudků a zajištění dostatku soudních znalců a znalkyň. Čeká nás všechny spousta práce, ale věřím, že pokud to ministerstvo myslí opravdu vážně, může se nám podařit víc než jen prosazení nápravy definice znásilnění v zákoně.”

- Irena Hůlová, expertka Amnesty International


„Sešli jsme se s náměstkem ministra Antonínem Stanislavem ve stejný den, kdy Senát odmítl ratifikaci Úmluvy o potírání násilí na ženách a dívkách. Ač nás tento krok Senátu mrzí, ministerstvo může i tak jednat. Ročně se v Česku stane až 12 000 znásilnění a každá 3. žena a 9. muž zažijí nějakou formu sexuálního násilí. Ministerstvu jsme jasně řekli, co dělat, aby se ta čísla zlepšila. Další kroky jsou teď na nich,” dodává Johanna Nejedlová, ředitelka organizace Konsent.

Další společná schůzka je naplánovaná za měsíc. Pokud se věci nebudou hýbat správným směrem, chtějí se organizace znovu setkat s veřejností na demonstraci před ministerstvem. V úterý se tam sešlo několik stovek lidí, aby vyjádřilo nesouhlas s nevhodným postupem justice vůči obětem sexuálního násilí.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2263 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...