© Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images

Mezinárodní trestní soud vydal zatykače na vrcholné ruské velitele

  Článek

publikován 11.3.2024

Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykače na generálporučíka Sergeje Kobylase a admirála Viktora Sokolova z ruských ozbrojených sil. Oba jsou podezřelí z válečných zločinů spočívajících v řízených útocích na civilní objekty.

Podle tiskové zprávy Mezinárodního trestního soudu existují „důvodná podezření“, že oba muži nesou odpovědnost za raketové údery, které ruské ozbrojené síly pod jejich velením provedly proti ukrajinské elektrické infrastruktuře v období od 10. října 2022 do 9. března 2023. V tomto období ruské síly zaútočily také na několik elektráren a rozvoden. 

„Vydáním zatykačů na Kobylase a Sokolova Mezinárodní trestní soud prokázal, že bude válečné zločiny stíhat až na nejvyšší úrovni velení. Vzhledem k tomu, že Rusko provádí raketové údery, které nadále decimují kritickou civilní infrastrukturu Ukrajiny, ICC upozornil, že osoby, které se údajně dopustily válečných zločinů, budou postaveny před soud bez ohledu na svou pozici.“

- Erika Guevara Rosas, vrchní ředitelka Amnesty International pro výzkum, advokacii a politiku 


Zatykače ICC se zcela spoléhají na to, že je provedou dotčené státy. Mezinárodní společenství proto musí zajistit, aby byli velitelé Kobyljaš a Sokolov okamžitě zatčeni a předáni ICC, pokud opustí Rusko.

Pozadí případu

V současné době je smluvními stranami Římského statutu 124 států. Další zatykače, které v souvislosti s válkou na Ukrajině vydal, cílí na Vladimira Putina a jeho prezidentskou komisařku Mariju Lvovovou-Bělovovou. Závazné jsou ve 125 státech (124 smluvních států plus Ukrajina, která od roku 2014 udělila Mezinárodnímu trestnímu soudu jurisdikci nad svým územím za zločiny na něm spáchané).   

Amnesty International 20. října 2022 uvedla, že ruské útoky vážně poškodily přibližně 40 % energetických zařízení v zemi a představují válečné zločiny. Válečné zločiny a další porušování mezinárodního humanitárního práva dokumentuje organizace již mnoho let. Všechny dosud zveřejněné výstupy Amnesty International naleznete zde.   

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...