© Amnesty International

Súdán: Výpadek internetu ohrožuje humanitární pomoc

  Článek

publikován 11.3.2024

Téměř na celém území Súdánu byly vypnuty komunikační sítě. To představuje vážné riziko pro koordinaci nouzové pomoci a humanitárních služeb pro miliony lidí, jenž trpí uprostřed ozbrojeného konfliktu.

Výpadek zasáhl již tak ohrožené obyvatelstvo, které téměř rok žije v zemi zmítané ozbrojeným konfliktem. Zásadně omezil možnost milionů lidí komunikovat s jejich rodinami, vyhledávat bezpečné zóny bez probíhajících bojů, získat přístup k životně důležitým potřebám nebo přijímat mobilní peněžní služby.


Bez možnosti komunikace se navíc humanitární operace a záchranné služby pravděpodobně zcela zastaví, což ohrozí životy milionů lidí. Obě bojující strany – Súdánské ozbrojené síly (SAF) a Jednotky rychlé podpory (RSF) – se musí zdržet vypínání internetu i dalších komunikačních sítí, jelikož jsou pro civilisty životně důležité.

„Pokračující výpadek telekomunikací je nepřijatelný; ohrožuje životy milionů lidí. V době, kdy se mnoho muslimů v Súdánu připravuje na začátek svatého měsíce ramadánu, Amnesty International požaduje úplné obnovení komunikačních služeb v celém Súdánu,“ 

- Sarah Jacksonová, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International pro východní a jižní Afriku


Více než dvacet lidí, s nimiž Amnesty International vedla rozhovory, uvedlo, že od začátku výpadku na začátku února se stále nemohou spojit se svými přáteli a rodinnými příslušníky, o které mají obavy.

Jeden z respondentů, který se v současné době nachází v Keni, uvedl: „Již více než dva týdny nemohu komunikovat se svými rodinnými příslušníky v Chartúmu. Mám o ně velký strach. Mohu jen doufat, že se jim daří dobře. Kvůli výpadku internetu se o svou rodinu bojím každý den.“

Dopad na záchranné služby

Výpadek komunikace silně zasáhl také pohotovostní střediska (tzv. Emergency Response Rooms, ERR), která byla spontánně vytvořena, aby pomáhala koordinovat podporu Súdáncům postiženým válkou a poskytovala komunitám životně nutné služby. Tato střediska se sestávala především z místních dobrovolníků, kteří zpracovávali žádosti veřejnosti na WhatsAppu a dalších platformách. Jejich prostřednictvím žádali obyvatelé o evakuaci, popis bezpečných cest, zjištění fungující dopravy, přístup k potravinám, vodu, elektřinu nebo přístřeší. Kvůli výpadku internetu je důležitá práce ERR na pokraji zhroucení.

Pět koordinátorů ERR, s nimiž Amnesty International hovořila, popsalo, že je pro ně obtížné koordinovat se svými kolegy v terénu dodávky potravin a dalších základních potřeb do súdánských komunit.

Jeden ze zástupců ERR přiblížil současnou situaci následovně: 

„Kvůli výpadku internetu nemůžeme komunikovat s našimi dobrovolníky, nemůžeme nakupovat potraviny, léky a poskytovat tyto služby potřebným. Většina našich kuchyní v širším okolí Chartúmu je odříznuta. A pokud některá zdravotnická zařízení fungují, nemůžeme do nich dostat potřebné léky.“

Zamrzlé peníze

Kvůli výpadku internetu není možné převádět peníze pomocí mobilního bankovnictví do země ani uvnitř ní, což byl jeden z mála zbývajících způsobů, jak mohli místní se svými penězi bezpečně nakládat. V některých zaznamenaných případech byly jejich peníze sice převedeny, příjemci k nim však nezískali přístup.

„Výpadek internetového připojení zmrazil elektronické transakce. Nedostatek finančních prostředků má za následek, že většina prací ERR, včetně dodávek potravin a dalších potřebných věcí, nebude realizována,“ nechal se slyšet jeden z humanitárních pracovníků.

Součást strategie válčících stran

Dne 4. února společnost Netblocks informovala o narušení činnosti několika poskytovatelů internetového připojení v Súdánu. Už předtím však byla úroveň připojení značně snížena v důsledku probíhajícího konfliktu. O tři dny později Netblocks opět informoval o novém kolapsu sítí v Súdánu, kdy přední mobilní operátor Zain přerušil většinu poskytovaných spojení. Připojení k internetu zůstává problémem v mnoha súdánských regionech, přestože se v některých oblastech objevují zprávy o postupném navazování spojení.

Od vypuknutí konfliktu v dubnu 2023 podle Access Now vypnuly SAF i RSF internet, aby zablokovaly tok informací v oblastech kontrolovaných znepřátelenou stranou. Poslední vypnutí internetu na začátku února zhoršuje již tak katastrofální humanitární a lidskoprávní krizi, při níž bylo zabito více než 14 600 lidí a přes devět milionů lidí bylo vnitřně vysídleno – jedná se tak o největší krizi vnitřního vysídlení na světě. Pokračující zneužívání vypínání internetu válčícími stranami v Súdánu je porušením mezinárodního práva.

Zprávy v médiích a pět súdánských odborníků, s nimiž Amnesty International hovořila, přičítají úplný výpadek telekomunikací, který postihl Súdán 7. února, RSF. Odborníci uvedli, že RSF prosadila výpadek telekomunikací jako odvetu za to, že SAF koncem loňského roku nařídila podobný výpadek v Dárfúru, který je z velké části pod kontrolou právě RSF.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...