Rwanda: Pozůstalí obětí genocidy čekají na spravedlnost už 30 let

  Článek

  Rwanda publikován 12.4.2024

Uplynulo již 30 let od Genocidy Tutsiů ve Rwandě z roku 1994, při které bylo zabito odhadem 800 000 lidí. Amnesty International vyzývá mezinárodní společenství, aby urychleně obnovilo svůj závazek zajistit spravedlnost pro oběti a přeživší.

Zatímco mnoho pachatelů bylo souzeno před vnitrostátními a komunitárními soudy ve Rwandě, jakož i Mezinárodním trestním tribunálem pro Rwandu (ICTR) a soudy v Evropě a Severní Americe na základě zásady univerzální jurisdikce, nedávný vývoj podtrhuje důležitost naléhavého dosažení spravedlnosti.
 

„Opožděná spravedlnost je odepřená spravedlnost. Potvrzená úmrtí několika nejhledanějších podezřelých z genocidy dříve, než mohli čelit spravedlnosti, a pozastavení soudního procesu s dalším obžalovaným z důvodu nemoci související s věkem, ukazují, jak je důležité zachovat dynamiku pro zajištění spravedlnosti pro přeživší a příbuzné obětí ve Rwandě.“ 

- Tigere Chagutah, regionální ředitel Amnesty International pro východní a jižní Afriku

 
Mezi květnem 2020 a listopadem 2023 potvrdil tým pro monitoring uprchlíků Mezinárodního zbytkového mechanismu pro trestní tribunály (IRMCT) smrt čtyř z nejhledanějších uprchlíků obžalovaných ICTR.

Ostatky Augustina Bizimany, který byl během genocidy ministrem obrany, byly identifikovány v Konžské republice v roce 2020. IRMCT také potvrdila, že Protais Mpiranya, tehdejší velitel prezidentské gardy, zemřel v Zimbabwe v roce 2006. Byl obviněn z odpovědnosti za vraždy vysokých úředníků, včetně premiérky Agathe Uwilingiyimana, předsedy ústavního soudu, ministra zemědělství a ministra informací, jakož i deseti belgických členů mírových sil OSN. Bylo také potvrzeno, že Phénéas Munyarugarama, velitel vojenského tábora Gako a nejvyšší vojenský důstojník v oblasti Bugesera během genocidy, zemřel v Demokratické republice Kongo v roce 2002 a že Aloys Ndimbati, starosta Gisovu, zemřel ve Rwandě v roce 1997.
 
V květnu 2023 byl v Jižní Africe konečně zatčen další podezřelý z genocidy a obžalovaný ICTR, Fulgence Kayishema, který se skrýval po celá desetiletí. Očekávalo se, že bude převezen buď k IRMCT v Tanzanii, nebo přímo do Rwandy, aby čelil soudu, ale dodnes zůstává ve vazbě v Jižní Africe a čelí obvinění z přistěhovalectví.
 
V srpnu 2023 proběhl soud s 90letým obchodníkem zodpovědným za financování genocidy, Félicienem Kabugou. Byl dopaden po 26 letech na útěku, další proces byl však odložen na neurčito kvůli nemoci související s věkem. Rozhodl o tom odvolací soudci IRMCT v červnu 2023, podle kterého Kabuga není způsobilý stanout před soudem, protože trpí těžkou demencí. Byl obviněn z financování a poskytování další logistické podpory milicím Interahamwe a také z vysílání genocidních nenávistných projevů na stanici Radio Television Libre des Milles Collines (RTLM). Pozůstalí obětí po rozhodnutí soudu vyjádřili svůj hněv a zklamání.

„Abychom uctili památku obětí genocidy a zajistili spravedlnost pro přeživší a rodiny obětí, vyzýváme státy, aby se znovu zavázaly k neúnavnému a včasnému hledání spravedlnosti, včetně stíhání podezřelých pachatelů prostřednictvím univerzální jurisdikce tam, kde je to vhodné,“ řekl Tigere Chagutah.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...