© Private

Dobrá zpráva: obránce lidských práv z Burkina Faso je na svobodě!

  Článek

publikován 1.4.2024

Obránce lidských práv a generální tajemník Koalice proti beztrestnosti a společenské stigmatizaci Daouda Diallo byl po několika měsících, které nuceně strávil v armádě, propuštěn na svobodu.

Daouda Diallo byl na začátku listopadu spolu s dalšími osobnostmi občanské společnosti a médií rekrutován do armády, údajně kvůli účasti na bezpečnostních operacích. Diallo nikdy neobdržel oficiální oznámení o odvodu do vojenské služby. Diallo napadl právní základ jeho odvodu prostřednictvím tiskové zprávy a zdůraznil svoje právo s odvodem nesouhlasit. Dne 1. prosince byl Diallo zadržen bezpečnostními agenty a odvezen na neznámé místo. Následně byly na sociálních sítích zveřejněny jeho fotky ve vojenské uniformě a při účasti na vojenských cvičeních. Dne 6. prosince správní soud v Ougadougou rozhodl, že příkazy k odvodu nejsou legální a nařídil jejich pozastavení. Soud rovněž nařídil armádě, aby se okamžitě zdržela provádění těchto povolávacích rozkazů. Navzdory rozhodnutí soudu burkinské orgány stále používají cílené odvody k potlačování kritiků a pronásledování obránců lidských práv a organizací občanské společnosti.


Daouda Diallo byl propuštěn 7. března 2024. Po svém propuštění prohlásil: „Rád bych poděkoval Amnesty International a všem těm, kteří volali po mém propuštění. Díky těmto výzvám jsem věděl, že nejsem sám. Zůstaňme jednotní v našem odhodlání hájit principy spravedlnosti, rovnosti a důstojnosti pro všechny. Jsem rád, že jsem po zpátky doma se svojí rodinou, přáteli a kolegy a těším se, že si užijeme společné chvíle, o které jsme byli ochuzeni.“

Navzdory Diallovu propuštění se několik dalších osobností občanské společnosti včetně Rasmane Zinaby, Bassirou Badja a Me Guy-Hervé Kama, členů hnutí Balai Citoyen, stalo v tomto roce obětmi nucených zmizení a byli pravděpodobně odvedeni do armády. Amnesty International situaci v Burkině Faso nadále monitoruje.




Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...