© Hasan Almasi - Unsplash

Další úspěch Amnesty: Vězni svědomí z Krymu propuštěni.

  Blog

Pozitivní lidskoprávní novinky   Ukrajina Komentář od Pozitivní lidskoprávní novinky - zpracovala Eliška Pohnerová publikován 14.12.2017


Ruské bezpečností složky konečně propustily vůdce Krymských Tararů. Ti byli zatčeni a odsouzeni za kritiku ruské anexe ukrajinského Krymu. Amnesty International přijala zprávu o jejich svobodě s nadšením a poukazuje na to, že její urgentní akce fungují. Komunita Krymských Tatarů je pronásledována už od počátku ruské okupace Krymu. Jejich představitelé jsou vyhošťováni, stíháni nebo násilně mizí...

25. října vyzvedly ruské bezpečnostní složky Umerova z nemocnice, kde podstupoval plánovanou léčbu, Chyigoza ze zadržovací cely, kde byl od ledna 2015. Odvedly muže na simferopolské letiště, nechaly nastoupit do letadla mířícího do Turecka a propustily je. Oba muži se v současné době nachází v Kyjevě, kam se dva dny po propuštění z Turecka přemístili. Oba ovšem přislíbili vrátit se v blízké budoucnosti do své vlasti - na Krym, který je však v současnosti okupován sousedním Ruskem.

Ilmi Umerov a Akhtem Chyigoz jsou náměstky zastupitelstva Krymské Tatarské komunity zakázané Ruskem za údajný extrémismus. Po dvou letech odnětí svobody kvůli obvinění z organizování masových nepokojů v roce 2014 byli následně za kritiku ruské okupace Krymu odsouzeni. Umerov k dvouletému vězení, Chyigoz k osmi letům. Hnutí na obranu lidských práv Amnesty International oba prohlásilo vězni svědomí a rozjelo akce na jejich záchranu. Umerov byl v té době dokonce násilně umístěn do psychiatrické léčebny. 

Amnesty International je dobrovolným hnutím lidí z celého světa. Není nám lhostejné porušování lidských práv a chceme se mu postavit. Proto vedeme kampaně, pořádáme veřejné akce, zastáváme se obětí bezpráví. Naše práce se zakládá na spolehlivém výzkumu. Protože nevyhledáváme ani nepřijímáme finanční prostředky na lidskoprávní výzkum od vlád nebo politických stran – pochází naprostá většina příjmů našeho hnutí od individuálních dárců z celého světa. Díky tomu můžeme pevně a vytrvale už přes 50 let celosvětově bránit univerzálnost a nedělitelnost lidských práv. Postavit se za správnou věc můžete i vy.