40 let porušování mezinárodního práva

V předvečer čtyřicátého výročí izraelské okupace Západního břehu a Pásma Gazy vyzvala Amnesty International (AI) izraelské úřady, aby zastavily zabírání půdy, blokády a další kroky, které jsou v rozporu s mezinárodním právem. AI požaduje také okamžité ustavení mechanismu mezinárodní kontroly dodržování lidských práv ze strany Izraelců i Palestinců.

AI v nové zprávě popisuje devastující dopad okupace. Odsuzuje rozšíření osad na okupovaná území, která Palestincům znemožňují přístup k důležitým zdrojům. Překážky existují v přístupu k práci, zdraví a vzdělávání. „Palestinci žijící na Západním břehu jsou omezováni na každém kroku. A není to jen otázka pohodlí, rozhoduje se o jejich životě a smrti. Je nepřijatelné, aby rodící ženy, nemocné děti nebo oběti havárií jezdili za lékařem dlouhými objížďkami, které je mohou stát život,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

AI respektuje obavu Izraele o bezpečnost svých obyvatel, odmítá ji však považovat za omluvu pro páchání bezpráví, kterým je například výstavba zdi na Západním břehu. „Kdyby bylo záměrem pouze zabránit palestinským sebevražedným atentátníkům ve vstupu na území Izraele, vyrostl by plot na tzv. zelené linii,“ říká Malcolm Smart. „Skutečnost je však taková, že byl navzdory Mezinárodnímu soudnímu dvoru postaven z většiny na palestinském území a izoluje palestinská města a vesnice na Západním břehu,“ dodává Smart.

Současná situace znamená porušování lidských práv Palestinců i Izraelců. AI varuje, že porušování lidských práv nevede k upevnění bezpečnosti, ale jen k dalším násilnostem.

Ve své zprávě AI také vyzvala palestinské ozbrojené skupiny, aby okamžitě zastavily útoky na civilisty.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.