Rezoluce Rady OSN pro lidská práva o Dárfúru je nedostatečná

Rada OSN pro lidská práva dnes rozhodla o vyslání vysoce kvalifikovaných odborníků na vyšetřovací misi do Súdánu. Toto rozhodnutí přináší určitou naději, že se súdánská vláda bude zpovídat za své selhání v ochraně trpících lidí v súdánském Dárfúru.

Amnesty International (AI) však odsoudila opatrnou formulaci rezoluce, která nedokázala jednoznačně pojmenovat spoluzodpovědnost súdánské vlády za systematické porušování lidských práv v Dárfúru.

„Mise, kterou Rada pro lidská práva ustavila, musí ukončit nestydaté lži a popírání zodpovědnosti súdánské vlády za situaci v Dárfúru,“ uvedl ředitel afrického programu AI Kolawole Olanijan.

8.3.2019

Google: Plány na Dragonfly dál podkopávají důvěru uživatelů

Technologický gigant pořád mlží okolo vývoje cenzurovaného vyhledavače pro Čínu.

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.