Izrael a Libanon musí zastavit útoky proti civilistům

Vlády Izraele a Libanonu musí bez prodlení zastavit útoky, jejichž obětmi se stávají civilisté a a zasahují také civilní objekty. Totéž platí pro hnutí Hizballáh. Takové akce jednoznačně porušují mezinárodní humanitární právo a mohou nabýt rozměru válečných zločinů.

V čase zostřující se situace v oblasti je nezbytné, aby všechny strany konfliktu respektovaly mezinárodní právo. Vlády třetích zemí by pak měly takový postup důsledně vyžadovat.

“Izrael musí zastavit útoky proti civilistům v Libanonu, neboť takové jednání představuje kolektivní trest. Tato země také musí při útocích na vojenské cíle nebo civilní cíle, které slouží k vojenským účelům, respektovat princip proporcionality,” uvedl Malcom Smart, ředitel Amnesty International (AI) pro Blízký východ.

AI také vyzvala libanonskou vládu k přijetí opatření, která hnutí Hizballáh přimějí k dodržování pravidel daných mezinárodním právem.

„Hizballáh musí zastavit raketovou palbu proti izraelským občanům a zajistit humánní zacházení se dvěma izraelskými vojáky, kteří byli zadrženi 12. července. K těmto mužům by měl mít okamžitě přístup Mezinárodní výbor Červeného kříže.“

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.

25.6.2018

Polsko: Pokojní demonstranti vzdorují stupňujícím se útokům na svobodu shromažďování

Navzdory eskalujícím zásahům proti pokojnému protestování lidé v Polsku nadále vycházejí do ulic a statečně demonstrují proti zneužívání svých práv.