Izrael a Libanon musí zastavit útoky proti civilistům

Vlády Izraele a Libanonu musí bez prodlení zastavit útoky, jejichž obětmi se stávají civilisté a a zasahují také civilní objekty. Totéž platí pro hnutí Hizballáh. Takové akce jednoznačně porušují mezinárodní humanitární právo a mohou nabýt rozměru válečných zločinů.

V čase zostřující se situace v oblasti je nezbytné, aby všechny strany konfliktu respektovaly mezinárodní právo. Vlády třetích zemí by pak měly takový postup důsledně vyžadovat.

“Izrael musí zastavit útoky proti civilistům v Libanonu, neboť takové jednání představuje kolektivní trest. Tato země také musí při útocích na vojenské cíle nebo civilní cíle, které slouží k vojenským účelům, respektovat princip proporcionality,” uvedl Malcom Smart, ředitel Amnesty International (AI) pro Blízký východ.

AI také vyzvala libanonskou vládu k přijetí opatření, která hnutí Hizballáh přimějí k dodržování pravidel daných mezinárodním právem.

„Hizballáh musí zastavit raketovou palbu proti izraelským občanům a zajistit humánní zacházení se dvěma izraelskými vojáky, kteří byli zadrženi 12. července. K těmto mužům by měl mít okamžitě přístup Mezinárodní výbor Červeného kříže.“

22.8.2018

Deník o absurdním rozsudku v Malajsii

20.8.2018

Tran Thi Nga byla ve vězení brutálně zbita

Obránkyně lidských práv Tran Thi Nga nedávno řekla svému manželovi během krátkého telefonického hovoru, který jí byl umožněn, že byla brutálně zbita a bylo jí vyhrožováno smrtí.

17.8.2018

Polsko: Hrdinkou proti své vůli

Hlavní soudkyně polského Nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová se pro mnohé Poláky stala symbolem boje za nezávislé soudnictví a spravedlnost.

16.8.2018

Turecko: Předseda turecké Amnesty je na svobodě!

Propuštění Tanera Kilice přišlo po více než čtrnácti měsících za mřížemi.