Izrael a Libanon musí zastavit útoky proti civilistům

Vlády Izraele a Libanonu musí bez prodlení zastavit útoky, jejichž obětmi se stávají civilisté a a zasahují také civilní objekty. Totéž platí pro hnutí Hizballáh. Takové akce jednoznačně porušují mezinárodní humanitární právo a mohou nabýt rozměru válečných zločinů.

V čase zostřující se situace v oblasti je nezbytné, aby všechny strany konfliktu respektovaly mezinárodní právo. Vlády třetích zemí by pak měly takový postup důsledně vyžadovat.

“Izrael musí zastavit útoky proti civilistům v Libanonu, neboť takové jednání představuje kolektivní trest. Tato země také musí při útocích na vojenské cíle nebo civilní cíle, které slouží k vojenským účelům, respektovat princip proporcionality,” uvedl Malcom Smart, ředitel Amnesty International (AI) pro Blízký východ.

AI také vyzvala libanonskou vládu k přijetí opatření, která hnutí Hizballáh přimějí k dodržování pravidel daných mezinárodním právem.

„Hizballáh musí zastavit raketovou palbu proti izraelským občanům a zajistit humánní zacházení se dvěma izraelskými vojáky, kteří byli zadrženi 12. července. K těmto mužům by měl mít okamžitě přístup Mezinárodní výbor Červeného kříže.“

27.1.2017

Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.