Izrael a Libanon musí zastavit útoky proti civilistům

Vlády Izraele a Libanonu musí bez prodlení zastavit útoky, jejichž obětmi se stávají civilisté a a zasahují také civilní objekty. Totéž platí pro hnutí Hizballáh. Takové akce jednoznačně porušují mezinárodní humanitární právo a mohou nabýt rozměru válečných zločinů.

V čase zostřující se situace v oblasti je nezbytné, aby všechny strany konfliktu respektovaly mezinárodní právo. Vlády třetích zemí by pak měly takový postup důsledně vyžadovat.

“Izrael musí zastavit útoky proti civilistům v Libanonu, neboť takové jednání představuje kolektivní trest. Tato země také musí při útocích na vojenské cíle nebo civilní cíle, které slouží k vojenským účelům, respektovat princip proporcionality,” uvedl Malcom Smart, ředitel Amnesty International (AI) pro Blízký východ.

AI také vyzvala libanonskou vládu k přijetí opatření, která hnutí Hizballáh přimějí k dodržování pravidel daných mezinárodním právem.

„Hizballáh musí zastavit raketovou palbu proti izraelským občanům a zajistit humánní zacházení se dvěma izraelskými vojáky, kteří byli zadrženi 12. července. K těmto mužům by měl mít okamžitě přístup Mezinárodní výbor Červeného kříže.“

25.9.2018

Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.

25.9.2018

Irozhlas o etnickém střetu v Etiopii

25.9.2018

Sotudíová poslala synovi z vězení dopis