Dárfúrská tragédie se šíří také do Čadu

Ve východní části Čadu se schyluje k nové tragédii, která je produktem dlouhodobé krize v dárfúrské provincii sousedního Súdánu. Milice džandžauí podporované a vyzbrojené súdánskou vládou, které jsou zodpovědné za brutální zločiny na obyvatelích Dárfúru, nyní provádějí systematické útoky také v pohraničních oblastech sousedního Čadu. Hrozí destabilizace této oblasti, uvedla dnes Amnesty International (AI).

Pracovníci AI při svém pobytu na východě Čadu viděli civilní obyvatelstvo v obrovském zmatku, zoufalství a bez možnosti vrátit se do svých domovů. Ozbrojenému teroru jsou zde vystaveny tisíce lidí.

„Súdánská vláda dovoluje milicím džandžauí beztrestně útočit na civilisty v Čadu – zabíjet, rabovat, zabírat půdu podél hranic,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan. Vláda Čadu přitom prakticky rezignovala na zodpovědnost zajistit ochranu svých občanů.

AI zdokumentovala početné případy zabíjení a rabování, které mají na svědomí dobře vyzbrojené arabské milice. Útoky v Čadu od září loňského roku vyhnaly z domovů 50.000 - 70.000 tisíc lidí především afrického původu. Jejich situace je zoufalá a zhoršuje ji akutní nedostatek humanitární pomoci. Ve dvanácti táborech na východě Čadu navíc přežívá více než 180.000 uprchlíků z Dárfúru, kteří jsou vystaveni vzrůstající frustraci a beznaději.

AI vyzvala představitele Rady bezpečnosti OSN a Africké unie, aby se postavili neschopnosti a nezájmu vlád Súdánu a Čadu a okamžitě podnikli kroky k ochraně civilistů v těchto státech. Je třeba, aby OSN v Dárfúru rozmístila mírové síly, v jejichž mandátu bude zajišťovat také ochranu civilistů v pohraničních oblastech mezi Súdánem a Čadem.

„Milice džandžauí útočí na bezbranné komunity, které neochraňuje ani súdánská, ani čadská vláda. Mezinárodní společenství proto musí začít jednat – dříve, než se situace ještě více vyhrotí,“ dodává Irene Khan.

Turecko po 15. červenci na důležité křižovatce

Po pokusu o převrat a následujících tvrdých opatřeních je dodržování lidských práv v Turecku ve vážném ohrožení.

PRISONEXIT

Nová kampaň české Amnesty od Havas Worldwide upozorňuje na další zhoršování stavu lidských práv v Ruské federaci. Zažijte pocit nespravedlivě vězněných na vlastní kůži!

iDnes o 3D Amnesty kampani za vězně svědomí v Rusku

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.