Dárfúrská tragédie se šíří také do Čadu

Ve východní části Čadu se schyluje k nové tragédii, která je produktem dlouhodobé krize v dárfúrské provincii sousedního Súdánu. Milice džandžauí podporované a vyzbrojené súdánskou vládou, které jsou zodpovědné za brutální zločiny na obyvatelích Dárfúru, nyní provádějí systematické útoky také v pohraničních oblastech sousedního Čadu. Hrozí destabilizace této oblasti, uvedla dnes Amnesty International (AI).

Pracovníci AI při svém pobytu na východě Čadu viděli civilní obyvatelstvo v obrovském zmatku, zoufalství a bez možnosti vrátit se do svých domovů. Ozbrojenému teroru jsou zde vystaveny tisíce lidí.

„Súdánská vláda dovoluje milicím džandžauí beztrestně útočit na civilisty v Čadu – zabíjet, rabovat, zabírat půdu podél hranic,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan. Vláda Čadu přitom prakticky rezignovala na zodpovědnost zajistit ochranu svých občanů.

AI zdokumentovala početné případy zabíjení a rabování, které mají na svědomí dobře vyzbrojené arabské milice. Útoky v Čadu od září loňského roku vyhnaly z domovů 50.000 - 70.000 tisíc lidí především afrického původu. Jejich situace je zoufalá a zhoršuje ji akutní nedostatek humanitární pomoci. Ve dvanácti táborech na východě Čadu navíc přežívá více než 180.000 uprchlíků z Dárfúru, kteří jsou vystaveni vzrůstající frustraci a beznaději.

AI vyzvala představitele Rady bezpečnosti OSN a Africké unie, aby se postavili neschopnosti a nezájmu vlád Súdánu a Čadu a okamžitě podnikli kroky k ochraně civilistů v těchto státech. Je třeba, aby OSN v Dárfúru rozmístila mírové síly, v jejichž mandátu bude zajišťovat také ochranu civilistů v pohraničních oblastech mezi Súdánem a Čadem.

„Milice džandžauí útočí na bezbranné komunity, které neochraňuje ani súdánská, ani čadská vláda. Mezinárodní společenství proto musí začít jednat – dříve, než se situace ještě více vyhrotí,“ dodává Irene Khan.

26.4.2018

Turecko a klima strachu: Tvrdé zákroky vlády dusí občanskou společnost

Vytrvalý a eskalující tlak omezil práci obránců lidských práv a zanechal většinu společnosti ve stavu neustálého strachu.

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.