AI se obává eskalace násilí v Nepálu

Amnesty International (AI) upozornila nepálskou vládu na její povinnost zabránit nepřiměřeným zásahům policie proti civilistům, kteří se v této zemi účastní demonstrací organizovaných politickou opozicí. AI se také obává možného rozšíření násilností.

Po zákroku nepálských bezpečnostních sborů, které se snažily usměrnit demonstranty, přišlo několik lidí o život a mnozí další utrpěli zranění.

„Vláda Nepálu by namísto snah ospravedlnit užití nepřiměřené síly měla zajistit, aby policie a armáda jednaly v souladu s zákonem a chránily lidské životy,“ uvedla Purna Sen, ředitelka programu AI pro oblast Asie a Pacifiku. „Omezování pokojných protestů prostřednictvím zákazů a svévolného zatýkání stovek lidí pouze zhoršuje situaci, která je již nyní velmi neklidná,“ dodala Purna Sen.

Pozorovatelé pobývající v zemi tvrdí, že počet demonstrantů i policistů na ulicích vzrůstá a obě strany jsou navíc stále více náchylné k násilnostem. Většina demonstrantů, kteří byli v posledních dnech policií zadrženi, neužila násilí. Někteří se však chovali agresivně, vrhali na policisty kameny, cihly a další předměty.

Představitelé politických stran odhadují, že v uplynulém týdnu bylo zatčeno více než tisíc aktivistů sdružených v politických stranách a představitelů občanské společnosti.Politická aliance, kterou tvoří sedm stran, vyzvala veřejnost, aby v demonstracích pokračovala. A to i přes hrozby ministra vnitra, že vláda může užít dalších prostředků.

Místní novináři a lidskoprávní aktivisté tvrdí, že úřady zatajují informace o zásazích bezpečnostních sborů, které dohlížejí na průběh demonstrací. Někteří aktivisté požadovali šetření případů policejní brutality a sami se dočkali útoků a zastrašování.

AI představitele Nepálu vyzvala, aby dodržovali právo občanů na svobodný politický protest.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

22.2.2017

Politika „démonizace“ rozděluje a přináší strach

Amnesty International vydala výroční zprávu Stav lidských práv ve světě v roce 2016.

Muhammad propuštěn!

Týden o výroční zprávě Amnesty