AI se obává eskalace násilí v Nepálu

Amnesty International (AI) upozornila nepálskou vládu na její povinnost zabránit nepřiměřeným zásahům policie proti civilistům, kteří se v této zemi účastní demonstrací organizovaných politickou opozicí. AI se také obává možného rozšíření násilností.

Po zákroku nepálských bezpečnostních sborů, které se snažily usměrnit demonstranty, přišlo několik lidí o život a mnozí další utrpěli zranění.

„Vláda Nepálu by namísto snah ospravedlnit užití nepřiměřené síly měla zajistit, aby policie a armáda jednaly v souladu s zákonem a chránily lidské životy,“ uvedla Purna Sen, ředitelka programu AI pro oblast Asie a Pacifiku. „Omezování pokojných protestů prostřednictvím zákazů a svévolného zatýkání stovek lidí pouze zhoršuje situaci, která je již nyní velmi neklidná,“ dodala Purna Sen.

Pozorovatelé pobývající v zemi tvrdí, že počet demonstrantů i policistů na ulicích vzrůstá a obě strany jsou navíc stále více náchylné k násilnostem. Většina demonstrantů, kteří byli v posledních dnech policií zadrženi, neužila násilí. Někteří se však chovali agresivně, vrhali na policisty kameny, cihly a další předměty.

Představitelé politických stran odhadují, že v uplynulém týdnu bylo zatčeno více než tisíc aktivistů sdružených v politických stranách a představitelů občanské společnosti.Politická aliance, kterou tvoří sedm stran, vyzvala veřejnost, aby v demonstracích pokračovala. A to i přes hrozby ministra vnitra, že vláda může užít dalších prostředků.

Místní novináři a lidskoprávní aktivisté tvrdí, že úřady zatajují informace o zásazích bezpečnostních sborů, které dohlížejí na průběh demonstrací. Někteří aktivisté požadovali šetření případů policejní brutality a sami se dočkali útoků a zastrašování.

AI představitele Nepálu vyzvala, aby dodržovali právo občanů na svobodný politický protest.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

30.6.2016

ČT k rozsudku Ústavního soudu o osvojování dětí

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

27.6.2016

ZASEDÁNÍ EVROPSKÉ RADY 28. - 29. ČERVNA: SDÍLENÍ, NE VYHÝBÁNÍ SE ZODPOVĚDNOSTI ZA UPRCHLÍKY

Amnesty dopis premiérovi Sobotkovi ohledně zasedání Evropské rady o migraci.