AI se obává eskalace násilí v Nepálu

Amnesty International (AI) upozornila nepálskou vládu na její povinnost zabránit nepřiměřeným zásahům policie proti civilistům, kteří se v této zemi účastní demonstrací organizovaných politickou opozicí. AI se také obává možného rozšíření násilností.

Po zákroku nepálských bezpečnostních sborů, které se snažily usměrnit demonstranty, přišlo několik lidí o život a mnozí další utrpěli zranění.

„Vláda Nepálu by namísto snah ospravedlnit užití nepřiměřené síly měla zajistit, aby policie a armáda jednaly v souladu s zákonem a chránily lidské životy,“ uvedla Purna Sen, ředitelka programu AI pro oblast Asie a Pacifiku. „Omezování pokojných protestů prostřednictvím zákazů a svévolného zatýkání stovek lidí pouze zhoršuje situaci, která je již nyní velmi neklidná,“ dodala Purna Sen.

Pozorovatelé pobývající v zemi tvrdí, že počet demonstrantů i policistů na ulicích vzrůstá a obě strany jsou navíc stále více náchylné k násilnostem. Většina demonstrantů, kteří byli v posledních dnech policií zadrženi, neužila násilí. Někteří se však chovali agresivně, vrhali na policisty kameny, cihly a další předměty.

Představitelé politických stran odhadují, že v uplynulém týdnu bylo zatčeno více než tisíc aktivistů sdružených v politických stranách a představitelů občanské společnosti.Politická aliance, kterou tvoří sedm stran, vyzvala veřejnost, aby v demonstracích pokračovala. A to i přes hrozby ministra vnitra, že vláda může užít dalších prostředků.

Místní novináři a lidskoprávní aktivisté tvrdí, že úřady zatajují informace o zásazích bezpečnostních sborů, které dohlížejí na průběh demonstrací. Někteří aktivisté požadovali šetření případů policejní brutality a sami se dočkali útoků a zastrašování.

AI představitele Nepálu vyzvala, aby dodržovali právo občanů na svobodný politický protest.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

Aktuálně: Amnesty akce v DOXu s čínskými disidenty

17.4.2019

Lenka Felcmanová v rozhovoru se Vzdělávacími službami na témata týkající se inkluze a společného vzdělávání

Položili jsme několik aktuálních otázek týkajících se oblasti vzdělávání místopředsedkyni České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání paní Lence Felcmanové. Zde přinášíme příslušné odpovědi na uvedené otázky.

15.4.2019

Fotogalerie Aktuálně. cz: Jak česká filharmonie slavila Mezinárodní den Romů