AI se obává eskalace násilí v Nepálu

Amnesty International (AI) upozornila nepálskou vládu na její povinnost zabránit nepřiměřeným zásahům policie proti civilistům, kteří se v této zemi účastní demonstrací organizovaných politickou opozicí. AI se také obává možného rozšíření násilností.

Po zákroku nepálských bezpečnostních sborů, které se snažily usměrnit demonstranty, přišlo několik lidí o život a mnozí další utrpěli zranění.

„Vláda Nepálu by namísto snah ospravedlnit užití nepřiměřené síly měla zajistit, aby policie a armáda jednaly v souladu s zákonem a chránily lidské životy,“ uvedla Purna Sen, ředitelka programu AI pro oblast Asie a Pacifiku. „Omezování pokojných protestů prostřednictvím zákazů a svévolného zatýkání stovek lidí pouze zhoršuje situaci, která je již nyní velmi neklidná,“ dodala Purna Sen.

Pozorovatelé pobývající v zemi tvrdí, že počet demonstrantů i policistů na ulicích vzrůstá a obě strany jsou navíc stále více náchylné k násilnostem. Většina demonstrantů, kteří byli v posledních dnech policií zadrženi, neužila násilí. Někteří se však chovali agresivně, vrhali na policisty kameny, cihly a další předměty.

Představitelé politických stran odhadují, že v uplynulém týdnu bylo zatčeno více než tisíc aktivistů sdružených v politických stranách a představitelů občanské společnosti.Politická aliance, kterou tvoří sedm stran, vyzvala veřejnost, aby v demonstracích pokračovala. A to i přes hrozby ministra vnitra, že vláda může užít dalších prostředků.

Místní novináři a lidskoprávní aktivisté tvrdí, že úřady zatajují informace o zásazích bezpečnostních sborů, které dohlížejí na průběh demonstrací. Někteří aktivisté požadovali šetření případů policejní brutality a sami se dočkali útoků a zastrašování.

AI představitele Nepálu vyzvala, aby dodržovali právo občanů na svobodný politický protest.

8.3.2019

Google: Plány na Dragonfly dál podkopávají důvěru uživatelů

Technologický gigant pořád mlží okolo vývoje cenzurovaného vyhledavače pro Čínu.

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.