Rada Evropy vydala zprávu o utajených věznicích CIA

Zveřejnění předběžné zprávy Rady Evropy o utajených věznicích v Evropě představuje počáteční krok k zjištění pravdy o převozech zajatců podezřelých ze spolupráce s teroristy do zemí, kde jim hrozí mučení. Je ale jasné, že stále chybí odpovědi na zásadní otázky. Mluvit by měly především vlády evropských zemí.

Podle zprávy Rady Evropy existují „související a vzájemně se podporující důkazy ukazující na existenci systému "přemísťování" nebo "vyvážení" mučení." Nyní je potřeba spolupráce všech zemí, aby řádně prozkoumaly své případné zapojení do těchto transferů.
„Evropské státy mají povinnost plně spolupracovat na vyšetřování závažného porušování lidských práv, ke kterému mohlo docházet na jejich území,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel regionálních programů AI.

AI zcela podporuje výzvu zpravodaje Parlamentního shromáždění Rady Evropy Dicka Martyho k zřízení vyšetřovací komise, která by měla rozsáhlé pravomoci šetřit tuto záležitost.

„Informace o existenci utajených věznic v Evropě, na které dnes upozornil Dick Marty, pocházejí z řady důvěryhodných zdrojů. Dokonce ani vláda USA nepopřela jejich existenci. Nyní je na čase se tímto problémem řádně zabývat.

28.5.2020

Honduraská vláda poskytla ochranu členům COPINH

Organizace COPINH (Občanská rada lidových a domorodých organizací Hondurasu), která ještě v loňském roce hlásila četné útoky na své členy konečně získala podporu honduraské vlády, která jim od ledna 2020 slíbila ochranu před dalšími útoky.

7.5.2020

Skvělá zpráva - Guligeina Tashimaimaitiová je konečně volná!

Po více než dvou letech byla Guligeina propuštěna z převýchovného tábora v Sin-ťiangu.

15.1.2020

EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

1.10.2019

Amnesty vězeň svědomí Ilham Tohti je jedním z laureátů Ceny Václava Havla za lidská práva 2019

Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 udělila ve Štrasburku mezinárodní lidskoprávní cenu.