Rada Evropy vydala zprávu o utajených věznicích CIA

Zveřejnění předběžné zprávy Rady Evropy o utajených věznicích v Evropě představuje počáteční krok k zjištění pravdy o převozech zajatců podezřelých ze spolupráce s teroristy do zemí, kde jim hrozí mučení. Je ale jasné, že stále chybí odpovědi na zásadní otázky. Mluvit by měly především vlády evropských zemí.

Podle zprávy Rady Evropy existují „související a vzájemně se podporující důkazy ukazující na existenci systému "přemísťování" nebo "vyvážení" mučení." Nyní je potřeba spolupráce všech zemí, aby řádně prozkoumaly své případné zapojení do těchto transferů.
„Evropské státy mají povinnost plně spolupracovat na vyšetřování závažného porušování lidských práv, ke kterému mohlo docházet na jejich území,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel regionálních programů AI.

AI zcela podporuje výzvu zpravodaje Parlamentního shromáždění Rady Evropy Dicka Martyho k zřízení vyšetřovací komise, která by měla rozsáhlé pravomoci šetřit tuto záležitost.

„Informace o existenci utajených věznic v Evropě, na které dnes upozornil Dick Marty, pocházejí z řady důvěryhodných zdrojů. Dokonce ani vláda USA nepopřela jejich existenci. Nyní je na čase se tímto problémem řádně zabývat.

1.10.2019

Amnesty vězeň svědomí Ilham Tohti je jedním z laureátů Ceny Václava Havla za lidská práva 2019

Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 udělila ve Štrasburku mezinárodní lidskoprávní cenu.

4.10.2019

Rusko: Svévolné blokování zpravodajské agentury Fergana je cynický útok na svobodu médií

Regulátor zablokoval další nezávislý online server.

27.8.2019

Džammú a Kašmír: OSN musí hájit mír a bezpečnost

Rada bezpečnosti OSN musí v první řadě hájit mír a bezpečnost, říká generální tajemník Amnesty Kumi Naidoo.

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui