Práva sexuálních menšin v Polsku jsou vystavena útokům

Amnesty International (AI) je vážně znepokojena netolerantním klimatem vůči lesbičkám, gayům, bisexuálům a transexuálům v Polsku, ke kterému výrazně přispívají výroky a činy polských politických špiček. Potvrzuje to také zákaz veřejných akcí organizovaných touto komunitou; některé extrémně pravicové skupiny navíc otevřeně nabádají k nenávisti proti této menšině.

15. listopadu zakázal primátor Poznaně tzv. Pochod rovnosti, který připravovaly polské feministické a homosexuální organizace. Podle organizátorů bylo jeho záměrem vytvořit prostor pro diskusi o toleranci a respektu k právům sexuálních menšin.

Primátor vydal zákaz údajně kvůli „bezpečnostním obavám“ a „ohrožení obyvatel Poznaně“. Podle dostupných informací však byly mezi městem a organizátory pochodu bezpečnostní otázky vyřešeny, a to včetně změny trasy pochodu s cílem zajistit klidný průběh akce. AI se obává, že rozhodnutí zakázat tento pochod, stejně jako předchozí podobné akce, bylo dáno netolerancí vůči lidem, kteří patří k sexuálním menšinám.

I přes toto rozhodnutí se 20. listopadu shromáždilo v Poznani několik set demonstrujících. Podle zpráv byli napadáni příslušníky pravicového seskupení Celopolská mládež. Shromáždění se pokusila rozptýlit policie. S některými účastníky zacházela velmi hrubě.

AI se obává, že události, ke kterým došlo v Poznani, nejsou náhodné a výjimečné, ale patří do série kroků potlačujících aktivity této komunity.

Nynější prezident, Lech Kaczyński, letos v květnu ještě ve funkci primátora Varšavy podobný pochod zakázal a prohlásil, že by to bylo urážkou lidí s náboženským cítěním. V září 2005 rozhodl soud ve Varšavě, že zákaz pochodu byl nezákonný.

V posledních měsících také další politici pronesli na veřejnosti homofobní výroky, včetně výzev „k nulové toleranci homosexuálů a deviantů“ a „Nenechme se zmýlit brutální propagandou homosexuálů volajících po toleranci. Naše vláda jim přinese skutečně černé časy.“

„V takovém nepříznivém klimatu je velmi znepokojivé nedávné zrušení Úřadu vládního zmocněnce pro rovnost mužů a žen, který byl zodpovědný za podporu rovného zacházení se sexuálními menšinami. Polsko je tak jediným státem EU bez orgánu, který by tuto oblast kontroloval,“ tvrdí AI.

AI vyzývá polské politiky, aby dodržovali mezinárodní právo, které zakazuje diskriminaci sexuálních menšin a požaduje vyšetřovat a stíhat podněcování k nenávisti a netoleranci. „Členové vlády a další vůdčí politici mají povinnost nejenom zdržet se veškerých homofobních výroků, ale musí také zajistit dodržování základních práv všech občanů bez ohledu na jejich sexuální orientaci,“ tvrdí AI.

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

21.6.2017

Nepál: Bezohledným náborářům je ponechána volnost k vykořisťování migrantů

Podle zprávy, kterou dnes zveřejnila Amnesty International, selhává nepálská vláda při kontrole bezuzdného klamání a vydírání v záležitosti pracovních náborů v zemi, čímž vystavuje přistěhovalecké pracovníky riziku nucené práce v cizině a zanechává je s ohromnými dluhy.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

13.7.2017

Indonésie: Změna přístupu společnosti Wilmar při výrobě palmového oleje

V návaznosti na naši intenzivní kampaň proti vážnému zneužívání práce na plantážích nadnárodního giganta Wilmar při výrobě palmového oleje, na nějž se zaměřila naše zpráva Velký skandál s palmovým olejem, společnost Wilmar prohlásila, že do června provede změny - dočasní pracovníci, které tvoří převážně ženy, se stanou trvalými a postřikovači už nebudou mít úkolovou mzdu, ale budou placeni od hodiny.