Rusko projednává návrh zákona ohrožujícího činnost občanského sektoru

AI dnes vyjádřila vážné obavy, že návrh zákona o nevládních organizacích, který dnes prochází prvním čtením v ruské dumě (parlamentu), představuje vážný útok na svobodu sdružování v Ruské federaci.

Návrh zákona požaduje, aby ruské nevládní organizace podstoupily opětovnou registraci podle přísnějších pravidel, jinak jim hrozí uzavření. Novela také státním úředníkům umožňuje, aby mohli kdykoli vyžadovat předložení finančních a dalších dokumentů organizací a posílat své zástupce na veškeré akce pořádané jednotlivými nevládními sdruženími.

„Pokud bude zákon schválen, vážně naruší činnost ruských lidskoprávních organizací a umožní navíc uzavření organizací mezinárodního charakteru,“ prohlásila Nicola Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a Střední Asii. „Bohužel si dovedeme až příliš jasně představit, jak bude zvýšení pravomocí státu v praxi zneužíváno.“

Cizinci žijící a pobývající v Rusku budou mít velmi omezenou možnost založit organizaci pracující na nekomerčním principu. „Když vláda získá možnost zamítnout registraci nevládní organizace podle vágních kritérií navržených zákonem, vážně hrozí, že takové rozhodnutí bude politicky motivované,“ dodala Nicola Duckworth.

Po dobu prezidentství Vladimíra Putina se zvyšuje nepřátelské naladění státu vůči nevládním organizacím. Tuto atmosféru velmi podporují prezidentovy výroky, v kterých například zpochybnil skutečnou motivaci jejich činnosti.

AI zaznamenala znepokojující trend, kdy stát zastrašuje obránce lidských práv, aktivisty a nezávislé novináře. Obzvlášť patrný je tento postup v souvislosti s čečenským konfliktem; v několika případech nepohodlné osoby jednoduše „zmizely“.

26.7.2018

Prague Pride 2018 s Amnesty

Živá knihovna nabídne rozhovory s LGBT+ osobnostmi, Romem i bezdomovci. V průvodu upozorníme na práva gayů a leseb v Rusku, na stánku bude „cestovka.“

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.