Zemřel zakladatel Amnesty International Peter Benenson (1921-2005)

Peter Benenson, zakladatel mezinárodní organizace Amnesty International, která se věnuje ochraně a prosazování lidských práv, zemřel v pátek 25. února 2005 ve věku 83 let.

Benenson organizaci založil v roce 1961 původně jako jednoletou kampaň za propuštění šesti vězňů svědomí, když uveřejnil v britských novinách The Observer článek s názvem "Zapomenutí vězni". V textu čtenáře vyzval, aby se pokojným způsobem zasazovali o propuštění tisíců lidí vězněných po celém světě za politické nebo náboženské přesvědčení. Druhého dne vyšel překlad článku ve známých novinách v mnoha zemích Evropy a svými dopisy na něj okamžitě reagovaly stovky lidí. Tento akt zahájil celosvětové hnutí na ochranu lidských práv.

"Benensonova myšlenka umožnila zapojit do ochrany lidských práv miliony lidí. K dnešnímu dni se jeho vize rozvinula v celosvětové hnutí, které pomáhá tisícům obětí porušování lidských práv ve všech částech světa," prohlásila generální tajemnice Amnesty International Irene Khan. "Život Petera Benensona byl odvážným svědectvím o boji s nespravedlností kdekoli na světě," dodává Irene Khan.

V prvních letech Benenson podporoval hnutí Amnesty International finančně a organizačně, účastnil se také práce v terénu. Kromě činnosti v organizaci adoptoval děti, které ztratily rodiče v občanské válce ve Španělsku, podporoval židy při útěku z nacistického Německa do Velké Británie, pomáhal ustavit organizaci "Justice" a společnost pro lidi s celiakií.

Na oslavě 25. výročí Amnesty International Benenson zapálil svíci ovinutou ostnatým drátem, která se posléze stala symbolem organizace a prohlásil: "Tato svíce nehoří za nás, ale za ty, kterým jsme nedokázali pomoci z vězení, kteří byli zabiti, mučeni nebo "zmizeli". Právě pro ně zapaluji tuto svíci."

Za 44 let své existence se Amnesty International stala největší nezávislou organizací zabývající se ochranou lidských práv a sdružuje více než 1,8 milionů členů po celém světě.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

1.6.2018

AUSTRÁLIE A PACIFIK

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.