Summer Camp of Human Rights, Bratislava (22. – 29. 9)

V první podzimní den se do Bratislavy sjelo více než 30 českých a slovenských účastníků, kteří se na týden přijeli vzdělávat o lidských právech. Na přípravě prvního „legendárního“ Summer campu se podílely univerzitní skupiny Amnesty International z Banské Bystrice a z Prahy a celý projekt byl realizován díky finanční podpoře programu Mládež v akci.

Složení účastníků campu bylo pestré jak věkově, tak vzděláním. Skupinu tvořili studenti gymnázií, vysokých škol i pracující, které spojoval především zájem o lidská práva. V průběhu týdne nás navštívilo několik hostů, kteří vyprávěli o svých životech či iniciativách. Na téma romské problematiky jsme diskutovali s obyvateli slovenské romské osady Plavecký štvrtok. Jaké to je zužitkovat již neprodejné potraviny a uvařit oběd pro tisíc Pražanů, nám pověděl Adam Podhola, organizátor iniciativy Zachraň jídlo. Program netvořily jen diskuze či filmy o lidských právech, ale dostalo se i na praktickou stránku. Jedním z vrcholů týdne byla totiž námi uspořádaná akce v centru Bratislavy, kde jsme flashmobem upozornili veřejnost na téma násilí na ženách.

O víkendu se počet účastníků rozrostl o dalších dvacet. Jedna část nových účastníků se přijela vzdělávat v lektorských dovednostech, které využijí v připravovaném projektu Amnesty „Fair Play“. Cílem tohoto projektu je prevence rasismu a xenofobie mezi studenty na vybraných základních a středních školách a nízkoprahových centrech v České republice. Druhou část nově příchozích tvořili tzv. živé knihy – lidé se zajímavým životním příběhem, které jsme si mohli coby čtenáři na chvíli „vypůjčit“ v rámci Živé knihovny. Ta funguje podobně jako knihovna obyčejná, ale místo čtení knih si v ní účastníci povídají se zajímavými lidmi. V knihovně bylo k nalezení samé inspirativní čtení, například titul „Speed Rider“ pojednával o studentovi psychologie, Danovi Rampáčkovi, jenž je od malička odkázán na vozík, či „Oživlé sochy“, dech beroucí příběh o nevidomé sochařce Marianně Machalové.

V neděli po evaluaci Summer campu, který utekl jako voda, jsme se rozprchli do všech koutů České republiky a Slovenska, motivováni k osobní aktivitě v oblasti lidských práv. Někteří z nás si dokonce vyzkoušeli přípravu projektu na další ročník, a tak se snad příští rok můžeme těšit na další.

Markéta Kočnarová

30.4.2018

The new Amnesty International campaign reminds of the absurdity of the Russian law against homosexual propaganda in relation with the upcoming football championship.

16.5.2018

Rok a půl po rozpuštění tábora v Calais je situace nadále kritická

Zákrok francouzské policie, kterým byla zlikvidována “džungle” v Calais, nic nevyřešil. Uprchlíci se rozprchli po celé Francii a část z nich se nyní vrací zpět na místo. Podmínky jsou však kritické a není zde dostatek přístřešků. Hlavními obětmi jsou děti, které se britská vláda zdráhá přijmout.

21.12.2017

Migranti stále uvězněni na řeckých ostrovech

Více než 13 500 žadatelů o azyl zůstalo uvězněno na řeckých ostrovech v nehostinných podmínkách, když začala 21. prosince 2017 zima, uvedla organizace Human Rights Watch.

18.7.2017

Turecko: Ředitelka Amnesty obviněna a stále ve vazbě

Ředitelka turecké sekce Amnesty zůstává po úterku 18. července mezi 6 obránci lidských práv, kteří jsou dál drženi ve vazbě. Čtyři byli propuštěni.