Summer Camp of Human Rights, Bratislava (22. – 29. 9)

V první podzimní den se do Bratislavy sjelo více než 30 českých a slovenských účastníků, kteří se na týden přijeli vzdělávat o lidských právech. Na přípravě prvního „legendárního“ Summer campu se podílely univerzitní skupiny Amnesty International z Banské Bystrice a z Prahy a celý projekt byl realizován díky finanční podpoře programu Mládež v akci.

Složení účastníků campu bylo pestré jak věkově, tak vzděláním. Skupinu tvořili studenti gymnázií, vysokých škol i pracující, které spojoval především zájem o lidská práva. V průběhu týdne nás navštívilo několik hostů, kteří vyprávěli o svých životech či iniciativách. Na téma romské problematiky jsme diskutovali s obyvateli slovenské romské osady Plavecký štvrtok. Jaké to je zužitkovat již neprodejné potraviny a uvařit oběd pro tisíc Pražanů, nám pověděl Adam Podhola, organizátor iniciativy Zachraň jídlo. Program netvořily jen diskuze či filmy o lidských právech, ale dostalo se i na praktickou stránku. Jedním z vrcholů týdne byla totiž námi uspořádaná akce v centru Bratislavy, kde jsme flashmobem upozornili veřejnost na téma násilí na ženách.

O víkendu se počet účastníků rozrostl o dalších dvacet. Jedna část nových účastníků se přijela vzdělávat v lektorských dovednostech, které využijí v připravovaném projektu Amnesty „Fair Play“. Cílem tohoto projektu je prevence rasismu a xenofobie mezi studenty na vybraných základních a středních školách a nízkoprahových centrech v České republice. Druhou část nově příchozích tvořili tzv. živé knihy – lidé se zajímavým životním příběhem, které jsme si mohli coby čtenáři na chvíli „vypůjčit“ v rámci Živé knihovny. Ta funguje podobně jako knihovna obyčejná, ale místo čtení knih si v ní účastníci povídají se zajímavými lidmi. V knihovně bylo k nalezení samé inspirativní čtení, například titul „Speed Rider“ pojednával o studentovi psychologie, Danovi Rampáčkovi, jenž je od malička odkázán na vozík, či „Oživlé sochy“, dech beroucí příběh o nevidomé sochařce Marianně Machalové.

V neděli po evaluaci Summer campu, který utekl jako voda, jsme se rozprchli do všech koutů České republiky a Slovenska, motivováni k osobní aktivitě v oblasti lidských práv. Někteří z nás si dokonce vyzkoušeli přípravu projektu na další ročník, a tak se snad příští rok můžeme těšit na další.

Markéta Kočnarová

18.1.2017

Chelsea Manning bude volná!

Prezident Obama odpustil 17. 1. 2017 Chelsea zbytek trestu.

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.

9.2.2017

Keňa: Historické usnesení blokuje uzavření uprchlického tábora v Dadábu

23.1.2017

Změna rozsudku pro Chelsea Manningovou, opožděné vstřícné gesto pro lidská práva

Organizace požaduje důkladné prošetřování zveřejněných informací a lepší ochranu whistleblowerů.