„Letošní Dopisy v ulicích? Bomba!“

7. listopadu proběhla na školách po celé České republice akce Dopisy v ulicích. Studenti v Praze, Brně, Ústí nad Labem, Pardubicích a Plzni sbírali podpisy za 3 nespravedlivě vězněné v rámci kampaně 3 minuty stačí.

7. listopadu probě
hla na školách po celé České republice akce Dopisy v ulicích. Studenti v Praze, Brně, Ústí nad Labem, Pardubicích a Plzni sbírali podpisy za 3 nespravedlivě vězněné v rámci kampaně 3 minuty stačí – indickou bojovnici za lidská práva Soni Sodi, vězněného severokorejského kluka Kim Džung-nama a běloruského lidskoprávního aktivistu Alese Běljackého (www.3minutystaci.cz). Po proškolení lektory Amnesty International se studenti vydali do ulic svých měst, aby seznámili kolemjdoucí s případy a posbírali na jejich podporu co nejvíce podpisů.

Studentky pardubického Gymnázia Mozartova Aneta Hanušová, Tereza Kubínková, Dagmar Hnutová nám poslaly i jejich zkušenost s touto akcí:

Dopisů jsme se letos účastnili už potřetí. První rok jsme ještě úplně nevěděly, do čeho jdeme, ale postupně nám začalo docházet, jak velkou odpovědnost na svých bedrech neseme. Ale samozřejmě ne jenom my, ale všichni, kdo se Dopisů účastní.
Kupředu nás poháněl fakt, že máme v rukou papíry, které můžou ovlivnit něčí život. Obzvláště v letošním ročníku byly osudy lidí, za které jsme sbírali podpisy, velice pohnuté.

Kdo může sakra zavřít desetileté dítě?!

Ano, to byla jedna z myšlenek, která se nám celý den, který jsme strávili v ulicích Pardubic, honila hlavou. Velice nás potěšilo, že tato otázka, nebo spíš rozčilené zvolání, nevycházelo jen z úst našich, ale i mnoha lidí, kteří se s námi na tři minuty zastavili a rozhodli se nás vyslechnout.
Ani zima, ani vítr, který se nám proháněl kolem uší, nám nezabránily ve vyplnění téměř všech šesti set  letáčků, které jsme dostali k dispozici.  Občas bylo sice těžké přesvědčit někoho, aby se zamyslel nad někým jiným, než je on sám, ale řekla bych, že mnoho lidí po podepsání apelu začalo přemýšlet i o něčem trochu jiném, a možná i důležitějším.
Největší ohlas jsme získali ze strany studentů Univerzity v Pardubicích. Jakmile jsme oslovili první skupinku studentů, hned se připojila další a rázem jsme měli podepsanou spoustu spoustu dopisů.

Bylo mi pak fajn.

Když jsme odpoledne odevzdávali podepsané archy, vesměs jsme měli velmi dobrý pocit. Pocit plný očekávání, zda naše práce byla k něčemu. Zda se podaří, jako minulý rok, alespoň jednoho z vězňů propustit.  A kdyby náhodou ne, jsme připraveni vyrazit příští rok zase do ulic a sebrat tolik podpisů , kolik jich bude ještě potřeba, aby se cíl Amnesty, i náš, podařilo naplnit.

Další školy zapojené do akce byly: VOŠES Podskalská (Praha), Obchodní akademie Pařížská (Ústí nad Labem), Základní škola Palachova (Ústí nad Labem), Církevní gymnázium Plzeň.

Děkujeme všem zapojeným studentům a školám!

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

9.3.2018

Den Tibetu před čínskou ambasádou v Praze

Amnesty International tradičně 10. března připomněla porušování lidských práv v Tibetu.

8.6.2017

Osvoboď podpisem!

Probíhá největší Amnesty veřejná akce. Na záchraně nespravedlivě vězněných spolupracují slavní youtubeři i známé tváře.