Brněnské školy hrají FAIR PLAY

V Brně proběhly první úvodní workshopy projektu FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost. Čtyři brněnské školy a dva nízkoprahové kluby se rozhodly zapojit do vzdělávacích aktivit Amnesty International a naučit své studenty být fér.

Během podzimu a zimy probíhají na vybraných brněnských školách lidskoprávní workshopy a aktivity pod vedením lektorek a lektorů Amnesty International. Výběr brněnských škol je opravdu rozmanitý, projektu se účastní Waldorfská základní škola, Základní škola Křenová, Biskupské gymnázium a EKO gymnázium. Zapojená jsou také dvě nízkoprahová centra, která umožňují dětem trávit smysluplně volný čas bez sociálních, finančních či zdravotních bariér.

Většina škol už má úspěšně za sebou první workshopy, které otevřely na školách málo probíranou oblast prevence diskriminace, rasismu a extremismu. Studenti diskutovali o palčivých tématech, která se jich často osobně dotýkají, a o možnostech, jak oni sami mohou přispět ve snaze o prosazování lidských práv. Mnozí z nich se tak zapojí do akcí jako je Maraton psaní dopisů nebo Dopisy v ulicích.
Aktivitu brněnských studentů měla možnost posoudit také Tale Longva, pracovnice Mezinárodního centra pro lidskoprávní vzdělávání Amnesty International v Oslu, která navštívila jeden z workshopů na Biskupském gymnáziu.

Zajímavou novinkou projektu FAIR PLAY je také realizace Živé knihovny, kde se mohou žáci setkat s lidmi s nejrůznějšími životními příběhy a diskutovat s nimi o všem, co je zajímá. V Brně si mohou v rámci knihovny popovídat například s romskými aktivisty, zjistit, jak se ve městě žije nevidomým a vozíčkářům nebo s jakými předsudky se u nás potýkají muslimové.

Nela Armutidisová

1.2.2018

ERASMUS Stáž - Amnesty International

Jsi student či studentka VŠ a chceš získat pracovní zkušenost v největší lidskoprávní organizaci? Přihlaš se k nám na Erasmus pracovní stáž v Praze nebo Brně!

21.11.2017

Aktuálně. cz: V Česku pořád vznikají segregované školy

11.1.2018

Děti si individuálním vzděláváním povinnou mateřskou školu nenahrazují

Individuální vzdělávání nenahrazuje povinný poslední rok předškolního vzdělávání, a to ani u dětí žijících v prostředí sociálně vyloučených lokalit. Pro samotné mateřské školy je přechod na povinné předškolní vzdělání nicméně velmi náročný. Vyplývá to z dotazníkového šetření, které v září a říjnu 2017 provedl Člověk v tísni ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování Úřadu vlády a dalšími partnery. Během výzkumu bylo osloveno 96 mateřských škol a 26 školských odborů příslušných měst v 11 krajích Česka.

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.