Brněnské školy hrají FAIR PLAY

V Brně proběhly první úvodní workshopy projektu FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost. Čtyři brněnské školy a dva nízkoprahové kluby se rozhodly zapojit do vzdělávacích aktivit Amnesty International a naučit své studenty být fér.

Během podzimu a zimy probíhají na vybraných brněnských školách lidskoprávní workshopy a aktivity pod vedením lektorek a lektorů Amnesty International. Výběr brněnských škol je opravdu rozmanitý, projektu se účastní Waldorfská základní škola, Základní škola Křenová, Biskupské gymnázium a EKO gymnázium. Zapojená jsou také dvě nízkoprahová centra, která umožňují dětem trávit smysluplně volný čas bez sociálních, finančních či zdravotních bariér.

Většina škol už má úspěšně za sebou první workshopy, které otevřely na školách málo probíranou oblast prevence diskriminace, rasismu a extremismu. Studenti diskutovali o palčivých tématech, která se jich často osobně dotýkají, a o možnostech, jak oni sami mohou přispět ve snaze o prosazování lidských práv. Mnozí z nich se tak zapojí do akcí jako je Maraton psaní dopisů nebo Dopisy v ulicích.
Aktivitu brněnských studentů měla možnost posoudit také Tale Longva, pracovnice Mezinárodního centra pro lidskoprávní vzdělávání Amnesty International v Oslu, která navštívila jeden z workshopů na Biskupském gymnáziu.

Zajímavou novinkou projektu FAIR PLAY je také realizace Živé knihovny, kde se mohou žáci setkat s lidmi s nejrůznějšími životními příběhy a diskutovat s nimi o všem, co je zajímá. V Brně si mohou v rámci knihovny popovídat například s romskými aktivisty, zjistit, jak se ve městě žije nevidomým a vozíčkářům nebo s jakými předsudky se u nás potýkají muslimové.

Nela Armutidisová

25.10.2019

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.

18.3.2019

Úzkostí z matematiky trpí i prvňáci, ukázala studie

I šestileté děti můžou pociťovat strach, vztek a zoufalství z matematiky. Ukázala to studie pedagogické fakulty a centra pro neurovědu ve vzdělávání univerzity v Cambridge.

24.5.2019

Pronásledovaní Rohingové vyprávějí

Jakou jednu věc byste si vzali s sebou, kdybyste náhle prchali ze svého domova před násilím a útlakem?

28.12.2018

Výzkum ombudsmanky: jak se daří společnému vzdělávání?

Anna Šabatová ke společnému vzdělávání romských a neromských dětí.