Brněnské školy hrají FAIR PLAY

V Brně proběhly první úvodní workshopy projektu FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost. Čtyři brněnské školy a dva nízkoprahové kluby se rozhodly zapojit do vzdělávacích aktivit Amnesty International a naučit své studenty být fér.

Během podzimu a zimy probíhají na vybraných brněnských školách lidskoprávní workshopy a aktivity pod vedením lektorek a lektorů Amnesty International. Výběr brněnských škol je opravdu rozmanitý, projektu se účastní Waldorfská základní škola, Základní škola Křenová, Biskupské gymnázium a EKO gymnázium. Zapojená jsou také dvě nízkoprahová centra, která umožňují dětem trávit smysluplně volný čas bez sociálních, finančních či zdravotních bariér.

Většina škol už má úspěšně za sebou první workshopy, které otevřely na školách málo probíranou oblast prevence diskriminace, rasismu a extremismu. Studenti diskutovali o palčivých tématech, která se jich často osobně dotýkají, a o možnostech, jak oni sami mohou přispět ve snaze o prosazování lidských práv. Mnozí z nich se tak zapojí do akcí jako je Maraton psaní dopisů nebo Dopisy v ulicích.
Aktivitu brněnských studentů měla možnost posoudit také Tale Longva, pracovnice Mezinárodního centra pro lidskoprávní vzdělávání Amnesty International v Oslu, která navštívila jeden z workshopů na Biskupském gymnáziu.

Zajímavou novinkou projektu FAIR PLAY je také realizace Živé knihovny, kde se mohou žáci setkat s lidmi s nejrůznějšími životními příběhy a diskutovat s nimi o všem, co je zajímá. V Brně si mohou v rámci knihovny popovídat například s romskými aktivisty, zjistit, jak se ve městě žije nevidomým a vozíčkářům nebo s jakými předsudky se u nás potýkají muslimové.

Nela Armutidisová

19.12.2016

ERASMUS Stáž v Amnesty International

Jsi student VŠ a chceš získat pracovní zkušenost v největší lidskoprávní organizaci? Přihlaš se k nám na Erasmus pracovní stáž!

29.12.2015

„Hlavně nikomu neříkejte, co si má myslet.“

"Když se mě známí ptají, copak to vlastně u Amnesty dělám, většinou popíšu FAIR PLAY jako sérii workshopů. „Takže nějaký interaktivní přednášky?“ ptá se většina lidí. Ne, nikdy!" Co vlastně dělá lektor projektu FAIR PLAY se dozvíte v následujícím článku lektorky Karolíny.

30.11.2015

Chen Zhenping vzkazuje: "Díky všem z České republiky za podporu!"

Cheng Zhenping se ve Finsku shledala se svou rodinou.

19.10.2015

Chen Zhenping na svobodě!

Máme velkou radost, že se s vámi můžeme podělit o dobré zprávy. Vězenkyně svědomí, paní Čchen Čen-ping (Chen Zhenping) je na svobodě. Obdrželi jsme dopis od její dcery, paní Zhaoyu Jin z Finska, že se její matce podařilo uprchnout. Zároveň nám v dopise děkovala za podporu, kterou její matka od vás všech dostala.