Studenti EKO gymnázia vytvořili výstavu na téma Obchod se zbraněmi

Studenti a studentky brněnského EKO gymnázia se rozhodli upozornit na problém obchodování se zbraněmi. Pro své spolužáky a učitele připravili ve spolupráci s Amnesty International výstavu fotografií, která ukazuje důsledky nekontrolovaného prodeje zbraní.

Na chodbách EKO gymnázia už nevisely jenom nástěnky s informacemi o studiu. Až do konce listopadu tu byly díky iniciativě studentů sexty vystavené fotografie s tématem ozbrojování a obchodu se zbraněmi. Snímky poskytla studentům Amnesty International, oni sami výstavu nainstalovali a připojili k ní vlastní popisky v češtině i angličtině. Pro lepší porozumění doplnili výstavu tematickým slovníčkem základních pojmů.

Nedostatečně regulovaný obchod se zbraněmi vede k rostoucímu násilí a ozbrojeným konfliktům. Každý rok kvůli tomu zemře nejméně 500 tisíc lidí a další miliony přijdou o domov a své nejbližší.  Výstava má za cíl nejen upozornit na tento problém, ale také povzbudit mladé lidi k jeho řešení, což se u studentů EKO gymnázia povedlo.

EKO gymnázium se v letošním školním roce zapojilo také do vzdělávacího projektu Amnesty International FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost. V průběhu roku tak na škole probíhá množství lidskoprávních workshopů a aktivit, včetně Maratonu psaní dopisů a Živé knihovny.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.