Studenti EKO gymnázia vytvořili výstavu na téma Obchod se zbraněmi

Studenti a studentky brněnského EKO gymnázia se rozhodli upozornit na problém obchodování se zbraněmi. Pro své spolužáky a učitele připravili ve spolupráci s Amnesty International výstavu fotografií, která ukazuje důsledky nekontrolovaného prodeje zbraní.

Na chodbách EKO gymnázia už nevisely jenom nástěnky s informacemi o studiu. Až do konce listopadu tu byly díky iniciativě studentů sexty vystavené fotografie s tématem ozbrojování a obchodu se zbraněmi. Snímky poskytla studentům Amnesty International, oni sami výstavu nainstalovali a připojili k ní vlastní popisky v češtině i angličtině. Pro lepší porozumění doplnili výstavu tematickým slovníčkem základních pojmů.

Nedostatečně regulovaný obchod se zbraněmi vede k rostoucímu násilí a ozbrojeným konfliktům. Každý rok kvůli tomu zemře nejméně 500 tisíc lidí a další miliony přijdou o domov a své nejbližší.  Výstava má za cíl nejen upozornit na tento problém, ale také povzbudit mladé lidi k jeho řešení, což se u studentů EKO gymnázia povedlo.

EKO gymnázium se v letošním školním roce zapojilo také do vzdělávacího projektu Amnesty International FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost. V průběhu roku tak na škole probíhá množství lidskoprávních workshopů a aktivit, včetně Maratonu psaní dopisů a Živé knihovny.

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.