Další lektoři FAIR PLAY proškoleni

Na konci února 2014 proběhlo v pražské kanceláři Amnesty International tříhodinové školení nových lektorů. Dobrovolní lektoři vedou různé vzdělávací aktivity a workshopy na základních a středních školách v České republice, jejichž cílem je prevence diskriminace a rasismu zároveň se vzděláváním o lidských právech.

Školení pro deset mladých lidí (včetně mne) vedli Anička (Koordinátorka vzdělávacích programů
na základních a středních školách) a Jirka (Koordinátor oddělení vzdělávání k lidským právům).
Po krátkém seznámení prozradil každý z nás ostatním, jaké jsou jeho ZOOM – tedy Zkušenosti
s lektorováním, Očekávání, Obavy a Motivace. Poté, co jsme společně vymysleli, jaké vlastnosti
a dovednosti by měl správný lektor mít (měl by být komunikativní, organizačně schopný, vzdělaný
v oblasti lidských práv, otevřený různým názorům atd.), jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli aktivitu „Krok vpřed“, která je součástí úvodního workshopu organizovaného pro školy a spočívá v tom, že si každý
z účastníků vytáhne papírek se stručným popisem osoby (např. syrský uprchlík, dcera velvyslance České republiky atd.), kterou se pro danou aktivitu stává. Všichni se následně postaví do řady
a organizátor klade otázky typu: „Měli jste v dětství možnost navštěvovat školu?“, „Cítíte se v místě, kde žijete, bezpečně?“ Pokaždé, když lze na otázku odpovědět „ano“, udělají dotyční krok vpřed.
Po skončení aktivity si všichni navzájem prozradí své identity a ve vzdálenosti, která se
mezi jednotlivými účastníky vytvořila, uvidí rozdíl v žití a sociálních podmínkách v různých státech.

Během školení jsme shlédli tři krátká videa - o Amnesty International, lidských právech a Živé knihovně, která je hlavním lákadlem projektu Fair Play – studenti za rovnoprávnost. Také jsme
se dozvěděli, že se vždy lektoruje ve dvou, což výrazně snížilo naše obavy z prvního workshopu
se studenty.

Podle krátké evaluace splnilo školení očekávání všech účastníků. Dozvěděli jsme se, jak vypadá devadesátiminutový workshop, který si snad budeme moct v nejbližší době vyzkoušet. Zjistili jsme, jak funguje přihlašování na workshopy na internetu, a dostali jsme materiály pro rozšíření našich znalostí o lektorování. Všichni se již těšíme, až budeme moct vyrazit do škol a šířit naše znalosti o lidských právech dál.

Hana Klofáčová

1.8.2019

Polsko: Policie nedokázala ochránit LGBT průvod před nenávistným chováním

Polská policie selhala při ochraně účastníků LGBT+ pochodu v Bělostoku. Amnesty vyzývá úřady v Polsku, aby veřejně odsoudily nenávistné útoky a co nejdříve zahájily plné, účinné a nestranné vyšetřování.

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)

24.5.2019

Pronásledovaní Rohingové vyprávějí

Jakou jednu věc byste si vzali s sebou, kdybyste prchali ze svého domova před násilím a útlakem?

5.4.2019

Aktuálně. cz: Saúdové zadrželi další lidskoprávní aktivisty