Reakce středoškolských studentů na téma migrace a uprchlictví

7. dubna se v rámci projektu Amnesty International FAIR PLAY konal workshop na Gymnáziu Na Vítězné pláni. Workshop byl zaměřen na téma migrace a uprchlictví. V závěru byli studenti požádáni o sepsání svých dojmů z akce. Měli krátce odpovědět na dvě otázky: „Co jste se dověděli nového?“ a „Co Vám utkvělo v paměti?“. Zde je ukázka těch nejzajímavějších reakcí:

1. Co jsem se dověděla nového?

„Člověk si ani neumí představit, jaké uprchlictví je. Slečny se nám to díky příběhům snažily nastínit a to byla úžasná zkušenost.“

Co mi utkvělo v paměti?

„Spoustě cizincům se líbí u nás. Zvláštní, že Češi odtud chtějí pryč, zatímco cizinci k nám přicházejí za lepším životem.“

2. „Nevěděla jsem, že je tak těžké dostat azyl jak v ČR, tak kdekoliv jinde. A zaujalo mě, že i v dnešní době je tolik uprchlíků (některým se ani nepodaří připlout, protože zemřou cestou…).“

3. „Sice jsem se nedozvěděla nic opravdu nového, ale bylo to velmi dobré shrnutí všeho, co se týká uprchlíka. Moc se mi líbily konkrétní příběhy, které mi utkvěly v paměti a jistě tam budou dlouho.“

4. „Nově jsem se dozvěděl, že i v ČR jsou problémy s udílením občanství cizincům navzdory tomu, že splňují podmínky. Nejlépe si pamatuji příklad od Amnesty (https://www.youtube.com/watch?v=_OUpsWCvE38, pozn. red.), kdy prohodili role Evropy a Afriky (lidé migrují z Evropy pryč).“

18.1.2017

Prohlášení komisaře Avramapoulose během jeho návštěvy ostrova Lesbos, Řecko

Jsem na ostrově Lesbos, abych předal velmi důležitou zprávu: Na nás všech, Řecích, Evropanech leží neodkladný úkol humanitární povahy, a to ulehčit situaci zde na ostrovech - jak migrantům, tak obyvatelům těchto ostrovů.

5.1.2017

SYRSKÁ UPRCHLICKÁ KRIZE V ČÍSLECH

Nejnovější čísla a fakta o syrské krizi optikou uprchlictví.

16.8.2016

Austrálie: Týrání a zneužívání uprchlíků na Nauru

Vyšetřování na odlehlém ostrově v Pacifiku odhalilo utajované úmyslné špatné zacházení s uprchlíky a žadateli o azyl.

16.11.2015

Lídři G20 musí ukázat státnictví

V souvislosti s pařížskými útoky apeluje Amnesty na světové lídry: buďte opravdoví státníci nesnižujte se k anti-uprchlické rétorice!