3 minuty stačí...a změníte něčí život

Amnesty International ČR (AI) odstartovala ve středu 18. června už počtvrté svou největší každoroční kampaň 3 minuty stačí. Na co stačí? Na záchranu života nespravedlivě vězněného člověka. Zhruba tolik času totiž potřebujete k návštěvě webu 3minutystaci.cz nebo k podpisu u studentů v ulicích.

Kampaň 3 minuty stačí probíhá celorepublikově a letos se do ní zapojilo dvanáct středních škol a gymnázií. Účastní se zahajovací akce celé kampaně nazvané „Dopisy v ulicích“. Nejprve jsou proškoleni o případech vězňů, aby mohli následně vyrazit do ulic, přiblížit kolemjdoucím osudy jednotlivých vězněných a následně sbírat jejich podpisy.

Hlavním cílem je upozornit na případy lidí, jejichž práva byla hrubě porušena a jejich prostřednictvím také na daný problém, kterému čelí obyvatelé dané země. Získáním minimálně 5000 podpisů chce AI pomoci situaci vězňů zlepšit a přispět k jejich propuštění.

Kde a kdy školáci vyráží do ulic?
18. června
Vyšší odborná a Střední škola, České Budějovice
Gymnázium Hořice
SOŠ Poděbrady
Gymnázium Teplice
Gymnázium Dr. Šmejkala, Ústí nad Labem
OA Pařížská, Ústí nad Labem

20. června
Gymnázium Benešov
ZŠ Kladruby

23. června
Gymnázium Čelákovice
Biskupské gymnázium J. N. Neumanna, České Budějovice
Gymnázium F. Palackého, Neratovice
Gymnázium Mnichovo Hradiště

A komu bude Amnesty letos pomáhat?
Eskinder Nega je etiopský novinář. Psal články, ve kterých kritizoval vládu. Soud ho za to obvinil z terorismu a před dvěma lety poslal na 18 let do vězení. Proces byl prokazatelně nespravedlivý a Eskindera ve vazbě mučili. Novinář přitom jenom hájil svobodu slova.

Jevgenij Vitiško je ruský aktivista z ekologické organizace v severním Kavkazu. Dlouhodobě kritizoval devastaci přírody v souvislosti se stavbou stadionů pro olympiádu v Soči. Rusko ale kritiku odmítlo a aktivisty se snaží umlčet. Jevgenije odsoudili v únoru 2014 na 3 roky za pokojné uplatňování svobody projevu.

Liu Siao-po je čínský literární kritik a držitel Nobelovy ceny míru. Ve svých textech a v dokumentu Charta 08 usiloval spolu s dalšími intelektuály o demokratizaci země a svobodu slova. Reakce vlády? 11 let za mřížemi. A pro jeho ženu Liu Sia, básnířku a fotografku, domácí vězení. Už 4 roky prakticky v izolaci, bez návštěv, telefonu nebo internetu. Přitom nebyla nikdy obviněna ani odsouzena.

24.5.2019

Pronásledovaní Rohingové vyprávějí

Jakou jednu věc byste si vzali s sebou, kdybyste náhle prchali ze svého domova před násilím a útlakem?

17.12.2018

Irsko: Senát schválil návrh zákona o zrušení zákazu umělého přerušení těhotenství

O zrušení zákazu potratů hlasovali Irové letos v květnu v referendu. Pro se vyslovilo 66,4 % voličů.

21.1.2019

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

3.9.2018

Vykonat (,) nemožné (,) prominout. Mučení v Rusku.

O mýtech a realitě mučení ve vazbách a vězeních v Rusku.