Dojmy žáků ze Základní školy Generála Janouška

Během uplynulého školního roku se v rámci projektu FAIR PLAY uskutečnilo na Základní škole Generála Janouška v Praze na Černém Mostě několik workshopů. Zapojení žáci nám před prázdninami napsali několik shrnutí, co jim workshopy daly a co je nejvíce zaujalo. Můžete si zde přečíst jedno z mnoha:

Program s Amnesty International jsme zahájili na podzim roku 2013 prvním workshopem, kdy jsme se seznámili s lektory, a mnozí i s celou organizací úplně poprvé. Mimo seznámení jsme ale stihli probrat i několik případů ze světa, kterými se Amnesty zabývá. Bylo to zajímavé zpestření dne.

Ve druhém workshopu nás nepřivítali jen lektoři, ale spolu s nimi i zástupci národnostních menšin – živé knihy. Rozdělili jsme se do skupinek a dostali příležitost si se dvěma z nich promluvit, vyslechnout jejich životní příběh a důvody proč se museli přestěhovat. Poté následoval krátký program zabývající se vlivem médií, na jehož konci jsme si mohli krátce vyzkoušet na vlastní kůži něco z práce novináře.

Třetí program se zabýval vážnějším tématem, než předchozí dva. Z celého světa nám Amnesty vybrala tři případy nespravedlivého jednání, Džábara Madzřího z Tuniska, Ihara Cichanjuka z Běloruska a romských dětí z Levoše, za jejíž záchranu jsme měli bojovat v podobě protestních dopisů odeslaných prezidentovi dané země.

Minulý program byl o trochu víc na nás. Měli jsme si vytvořit vlastní akci a celou ji za malé nápovědy od lektorů do detailu naplánovat. Ve skupinkách jsme si rozdělili úkoly a společnými silami se snažili o nejlepší práci. Třeba se jednou naše akce zorganizují.

Díky Amnesty jsme získaly lepší pohled na situaci a bezpráví ve světě.

Jana Essnerová, Zuzana Pávková VIII.A

3.10.2017

Nová studie OECD Starting Strong V k přechodům dětí z předškolního do základního vzdělávání

31.1.2017

Na jaké vzdělání mají právo romské děti? Minisertsvo školství zveřejnilo nová data

Jak si v současnosti stojí romské děti na poli českého vzdělávání.

23.1.2017

Živá knihovna na Základní škole Osmec

Lektorka a dobrovolnice Amnesty International popisuje, jak probíhala Živá knihovna na Základní škole Osmec.

20.12.2016

Mapování globální uprchlické krize

Základní fakta a čísla ke globální uprchlické krizi