Debata: Sport a lidská práva

V úterý 1. prosince 2015 od 16:30 v místnosti č. 243 Právnické fakulty UK

proběhne již druhý ročník debaty o vztahu sportu a lidských práv. Těšit se můžete na přední experty z oblasti sportovního práva i zástupce neziskového sektoru.

Umísťování sportovních akcí do zemí, které lidským právům zrovna nefandí – to je věčné téma. Co si myslíte o přidělení Olympijských her v roce 2022 Číně? Nevyhasíná pozitivní odkaz Evropských her konaných letos v Ázerbájdžánu tím, že země před jejich konáním přistoupila k systematickému potlačování občanské společnosti? Líbí se vám, že v Íránu ženy nesmějí chodit na fotbal či volejbal?

Sportovci v případě sporů stále častěji argumentují lidskými právy. Má však taková argumentace směrem ke sportovním asociacím, tedy nestátním subjektům, smysl? A pokud ano, jaký je její základ? Jaké jsou konkrétní případy, kdy sportovci tento postup před mezinárodními tribunály zvolili?

Na vrcholový sport se valí špína ze všech stran – korupční obvinění v Mezinárodní fotbalové asociaci FIFA, podezření ze systematického dopingu v Rusku či narůstající počet sportovních výsledků, který si objednali sázkařské gangy. Lze dnes vůbec mluvit o sportu i v dobrém? Jak lze jeho prostřednictvím pozitivně ovlivňovat lidské životy?

Nejen na tyto, ale i mnohé další otázky budeme hledat odpověď 1. prosince na Právnické fakultě UK.

Přidejte se na Facebooku.

18.2.2019

Migrační aktuality - leden 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

29.11.2018

Není pravda, že děti s postižením jsou v běžné škole nutně nešťastné, říká pedagožka, která se zabývá inkluzí

Které děti s postižením se mohou úspěšně vzdělávat a integrovat v běžné škole, a které již ne? To je jádro debaty o inkluzi neboli společném vzdělávání. A jaké možnosti nabízejí těmto dětem školy speciální? „Speciální škola neznamená automaticky škola dobře vybavená pro podporu žáků s různými druhy postižení,“ říká Lenka Felcmanová, která vyučuje speciální pedagogiku na pražské pedagogické fakultě a je místopředsedkyní České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání.

9.2.2018

Prohlášení Amnesty International k dění okolo bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku

V Parlamentu ČR probíhá v těchto dnech debata o tom, zda by Tomio Okamura kvůli svým výrokům o koncentračním táboru v Letech u Písku měl přijít o pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny.

17.1.2018

Co je to vlastně ta inkluze? Základní fakta v kostce

Inkluzi u nás zavedl už zákon z roku 2005. Proč se tedy o ní tak vášnivě diskutuje teď a proč je to tak žhavé téma, které vzbuzuje tolik emocí? A co dalšího potřebujete o inkluzi vědět? Zde jsou základní fakta, která vám umožní udělat si kvalifikovaný názor.