Autorka ceněného dokumentu z Maďarska přijede do Prahy!

Přijďte na promítání vítězného filmu festivalu Jeden svět 2014

Verdikt v Maďarsku

besedu s režisérkou Eszter Hajdú

.

Tři roky sledoval štáb soud se čtyřmi maďarskými přívrženci krajní pravice, kteří byli obviněni ze série rasově motivovaných vražd šesti Romů, včetně dětí. Dopadení pachatelů trvalo více než rok, samotné projednávání případu se vleklo zejména kvůli nedostatku důkazů a zásadním pochybením policie. Díky neustálé přítomnosti kamer v soudní síni se režisérce Eszter Hajdú podařilo zachytit dramatický průběh ostře sledovaného procesu, k jehož medializaci přispěl světově známý maďarský hraný film Je to jen vítr uvedený na Jednom světě v roce 2013. Dospěje proces k rozuzlení, které přinese třem pozůstalým romským rodinám zadostiučinění? Mohou důvěřovat ve spravedlnost maďarského státu?

15. října od 20:00 v Café Kapmpus

Náprstkova 10, Praha 1

Diskuse bude probíhat v angličtině. Vstup je volný.

19.6.2017

Dlouhý přechod do Maďarska: uprchlíci mezi hranicemi a ostnatým drátem

Uprchlíci, kterým se nakonec podaří přejít maďarskou hranici a vstoupit do Evropské unie, zjistí, že se nedostali do zaslíbené země. Čekají je další obtíže a budou muset sušit další slzy. Výzkumníci Amnesty International viděli život rodin v příhraničním táboře na vlastní oči.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

17.1.2017

EU: Orwelovské protiteroristické zákony zbavují práv pod zástěrkou jejich ochrany

Nové zákony ženou Evropu do nebezpečného stavu permanentní sekuritizace, tvrdí Amnesty International ve veřejné komplexní lidskoprávní analýze protiteroristických opatření, napříč 14 členskými státy EU.

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.