Mohammed ze Sýrie v panelu konference Knihovny VH

Mohammed Kazkji (23) je z Damašku. Poté, co ztratil řadu příbuzných v syrském konfliktu, utekl před násilným odvedením do armády. Několik měsíců žil v Libyi, kde eskalovalo bezpráví a násilí. Nastoupil na loď, která ztroskotala 11. října 2013 (jedno z velkých ztroskotání, při kterém zahynulo na 200 lidí včetně řady dětí a Mohammedova nejlepšího přítele.) Mohamedda zachránila maltská pobřežní stráž a odvezla na ostrov. Snažil se několikrát dostat do Nizozemí, ale vždy byl na základě Dublinského systému vrácen na Maltu. Tam mu nakonec udělili mezinárodní ochranu, pracuje tam jako elektrikář – a sní o tom, že dokončí studia elektrotechnického inženýrství.

Na přelomu září a října přijel s Amnesty výzkumníkem Mattee mde Bellisem do Prahy, aby se podělil o svůj příběh. Vznikla spousta mediálních výstupů, účastnil se besed se studenty i aktivisty...jeho vystoupení v panelu na konferenci Knihovny Václava Havla můžete shlédnout na následujícím odkazu:

1.8.2017

Amnesty na Prague Pride přivede živé knížky a vzdá hold obráncům LGBT práv

V pátek 11. srpna živá knihovna s menšinami na Střeláku. V sobotním průvodu nás nepřehlédnete!

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

14.2.2017

DVTV: Jordánec o pomoci Lékařů bez hranic uprchlíkům ze Sýrie

23.1.2017

Živá knihovna na Základní škole Osmec

Lektorka a dobrovolnice Amnesty International popisuje, jak probíhala Živá knihovna na Základní škole Osmec.