Mohammed ze Sýrie v panelu konference Knihovny VH

Mohammed Kazkji (23) je z Damašku. Poté, co ztratil řadu příbuzných v syrském konfliktu, utekl před násilným odvedením do armády. Několik měsíců žil v Libyi, kde eskalovalo bezpráví a násilí. Nastoupil na loď, která ztroskotala 11. října 2013 (jedno z velkých ztroskotání, při kterém zahynulo na 200 lidí včetně řady dětí a Mohammedova nejlepšího přítele.) Mohamedda zachránila maltská pobřežní stráž a odvezla na ostrov. Snažil se několikrát dostat do Nizozemí, ale vždy byl na základě Dublinského systému vrácen na Maltu. Tam mu nakonec udělili mezinárodní ochranu, pracuje tam jako elektrikář – a sní o tom, že dokončí studia elektrotechnického inženýrství.

Na přelomu září a října přijel s Amnesty výzkumníkem Mattee mde Bellisem do Prahy, aby se podělil o svůj příběh. Vznikla spousta mediálních výstupů, účastnil se besed se studenty i aktivisty...jeho vystoupení v panelu na konferenci Knihovny Václava Havla můžete shlédnout na následujícím odkazu:

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

16.2.2017

Týden: Amnesty v Sýrii? Nikdy, říká Asad

24.8.2016

Eurozprávy: Gauri von Guliková z Amnesty o důvodech syrských rodin brát děti na nebezpečnou cestu do Evropy

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.