Mohammed ze Sýrie v panelu konference Knihovny VH

Mohammed Kazkji (23) je z Damašku. Poté, co ztratil řadu příbuzných v syrském konfliktu, utekl před násilným odvedením do armády. Několik měsíců žil v Libyi, kde eskalovalo bezpráví a násilí. Nastoupil na loď, která ztroskotala 11. října 2013 (jedno z velkých ztroskotání, při kterém zahynulo na 200 lidí včetně řady dětí a Mohammedova nejlepšího přítele.) Mohamedda zachránila maltská pobřežní stráž a odvezla na ostrov. Snažil se několikrát dostat do Nizozemí, ale vždy byl na základě Dublinského systému vrácen na Maltu. Tam mu nakonec udělili mezinárodní ochranu, pracuje tam jako elektrikář – a sní o tom, že dokončí studia elektrotechnického inženýrství.

Na přelomu září a října přijel s Amnesty výzkumníkem Mattee mde Bellisem do Prahy, aby se podělil o svůj příběh. Vznikla spousta mediálních výstupů, účastnil se besed se studenty i aktivisty...jeho vystoupení v panelu na konferenci Knihovny Václava Havla můžete shlédnout na následujícím odkazu:

11.3.2019

Sýrie: Ženy musí hrát aktivní roli při formování budoucnosti země

Amnesty u příležitosti MDŽ upozorňuje na genderově motivované násilí během osm let trvajícího konfliktu v zemi a akcentuje zahrnutí žen do diskusí a rozhodování o budoucnosti.

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

1.6.2018

SÝRIE

23.4.2018

Sýrie: Sedm let trvající selhání mezinárodního společenství

Při příležitosti sedmého výročí konfliktu v Sýrii vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby se chopilo své odpovědnosti a začalo neprodleně jednat. Je třeba, aby skončilo utrpení milionů Syřanů a aby byly zastaveny útoky na civilisty, kteří se nacházejív obklíčení ve východní Ghútě a Afrinu.