Mohammed ze Sýrie v panelu konference Knihovny VH

Mohammed Kazkji (23) je z Damašku. Poté, co ztratil řadu příbuzných v syrském konfliktu, utekl před násilným odvedením do armády. Několik měsíců žil v Libyi, kde eskalovalo bezpráví a násilí. Nastoupil na loď, která ztroskotala 11. října 2013 (jedno z velkých ztroskotání, při kterém zahynulo na 200 lidí včetně řady dětí a Mohammedova nejlepšího přítele.) Mohamedda zachránila maltská pobřežní stráž a odvezla na ostrov. Snažil se několikrát dostat do Nizozemí, ale vždy byl na základě Dublinského systému vrácen na Maltu. Tam mu nakonec udělili mezinárodní ochranu, pracuje tam jako elektrikář – a sní o tom, že dokončí studia elektrotechnického inženýrství.

Na přelomu září a října přijel s Amnesty výzkumníkem Mattee mde Bellisem do Prahy, aby se podělil o svůj příběh. Vznikla spousta mediálních výstupů, účastnil se besed se studenty i aktivisty...jeho vystoupení v panelu na konferenci Knihovny Václava Havla můžete shlédnout na následujícím odkazu:

21.10.2019

Sýrie: Důkazy o válečných zločinech a humanitární katastrofa

Turecké vojenské síly a koalice syrských ozbrojených skupin podporovaných Tureckem během ofenzivy na severovýchodě Sýrie páchají nezákonné útoky na civilisty i mimosoudní popravy.

11.7.2019

Migrační aktuality - květen 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

11.3.2019

Sýrie: Ženy musí hrát aktivní roli při formování budoucnosti země

Amnesty u příležitosti MDŽ upozorňuje na genderově motivované násilí během osm let trvajícího konfliktu v zemi a akcentuje zahrnutí žen do diskusí a rozhodování o budoucnosti.

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.