Debata nad strategií Amnesty 2016-19

Jak už mnozí z vás vědí z valné hromady Amnesty, blíží se uzávěrka konzultací a připomínek ke Globálním cílům Amnesty International 2016-2019. Jejich schvalování proběhne v srpnu na mezinárodní valné hromadě a my máme poslední šanci poslat nyní zpětnou vazbu do Londýna. Těm z vás, kteří se o globální strategii zajímají, bychom rádi nabídli možnost zpětné vazby i k druhé verzi dokumentu „Strategické cíle“.

Hlavní okruhy naší diskuze by mohly kopírovat 5 oblastí navrhované strategie, konkrétně:

• Zajištění povědomí o právech

• Zajištění práv pro všechny

• Reagování na krizové situace

• Zajištění zodpovědnosti

• Maximalizace zdrojů a účasti podporovatelů

Podle zájmu zúčastněných samozřejmě můžeme přizpůsobit hlavní zaměření diskuze. Více detailů o jednotlivých oblastech najdete v přiložených souborech. Očekávaný výstup z jednání bude doporučení nebo komentáře k vybraným částem Strategických cílů, které následně sloučíme (jako během prvního kola) se zpětnou vazbou od správní rady i od kanceláře, než pošleme finální zpětnou vazbu do Londýna.

K poskytnutí zpětné vazby bych rád navrhl následující možnosti:

• osobní setkání v kanceláři Amnesty (Provaznická 3, Praha) 25.5. od 18:00

• skype konzultaci podle časových možností zainteresovaných

• písemné vyjádření, pokud nebudete mít možnost se zúčastnit ani osobního setkání ani skypu.

V příloze najdete Strategické cíle aktualizované na základě zpětné vazby z prvního kola a k tomu průvodní dopis od Salila, našeho generálního tajemníka, a Nicole, předsedkyně Mezinárodní správní rady.

Dejte, prosím, vědět, jestli se plánujete zúčastnit jedné z navrhovaných akcí, nebo ne.

Zdraví

Mark Martin

ředitel Amnesty International ČR

1.6.2018

TURECKO

1.6.2018

JIŽNÍ SÚDÁN

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.