Debata nad strategií Amnesty 2016-19

Jak už mnozí z vás vědí z valné hromady Amnesty, blíží se uzávěrka konzultací a připomínek ke Globálním cílům Amnesty International 2016-2019. Jejich schvalování proběhne v srpnu na mezinárodní valné hromadě a my máme poslední šanci poslat nyní zpětnou vazbu do Londýna. Těm z vás, kteří se o globální strategii zajímají, bychom rádi nabídli možnost zpětné vazby i k druhé verzi dokumentu „Strategické cíle“.

Hlavní okruhy naší diskuze by mohly kopírovat 5 oblastí navrhované strategie, konkrétně:

• Zajištění povědomí o právech

• Zajištění práv pro všechny

• Reagování na krizové situace

• Zajištění zodpovědnosti

• Maximalizace zdrojů a účasti podporovatelů

Podle zájmu zúčastněných samozřejmě můžeme přizpůsobit hlavní zaměření diskuze. Více detailů o jednotlivých oblastech najdete v přiložených souborech. Očekávaný výstup z jednání bude doporučení nebo komentáře k vybraným částem Strategických cílů, které následně sloučíme (jako během prvního kola) se zpětnou vazbou od správní rady i od kanceláře, než pošleme finální zpětnou vazbu do Londýna.

K poskytnutí zpětné vazby bych rád navrhl následující možnosti:

• osobní setkání v kanceláři Amnesty (Provaznická 3, Praha) 25.5. od 18:00

• skype konzultaci podle časových možností zainteresovaných

• písemné vyjádření, pokud nebudete mít možnost se zúčastnit ani osobního setkání ani skypu.

V příloze najdete Strategické cíle aktualizované na základě zpětné vazby z prvního kola a k tomu průvodní dopis od Salila, našeho generálního tajemníka, a Nicole, předsedkyně Mezinárodní správní rady.

Dejte, prosím, vědět, jestli se plánujete zúčastnit jedné z navrhovaných akcí, nebo ne.

Zdraví

Mark Martin

ředitel Amnesty International ČR

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

21.5.2019

Nevládky vyzývají předsedu Senátu Kuberu k omluvě za výroky z Terezína

Organizace posílají Jaroslavu Kuberovi otevřený dopis kvůli projevu na tryzně v Terezíně.

2.5.2019

Jižní Afrika: Méně řečí, více akcí v oblasti lidských práv

Povolební jihoafrická vláda musí učinit lidská práva středobodem svých politik, jinak riskuje ohrožení svých lidí problémy nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti po celá příští desetiletí.

31.1.2019

Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně mezi Ujgury a čínskými Chany.