Výzva pro romské studenty!

Nadace Open Society Fund Praha vyhlašuje výzvu na podporu romských vysokoškolských studentů a studentek na školní rok 2015/2016.

Romská menšina platí v České republice za jednu z nejvíce znevýhodněných. I nadále přetrvává diskriminace romských dětí ve vzdělávání a u dospělých na trhu práce a v otázce bydlení. Stále více Romů se ocitá v sociálním vyloučení a tvoří většinu populace tzv. sociálně vyloučených lokalit. Účast Romů na vysokoškolském vzdělání je podstatně menší než u majoritní společnosti a je daleko více ovlivněna sociálním zázemím rodin a škol. Vysokoškolsky vzdělaní Romové ale přitom hrají důležitou roli při bourání zažitých stereotypů i jako pozitivní příklady.

Cíl výzvy:

Cílem výzvy je podpořit vybrané romské vysokoškolské studenty a studentky v jejich studijním, profesním i osobním rozvoji. Poskytnutí stipendia si klade za cíl pomoci úspěšnému absolvování vysokoškolského studia a následnému vstupu na trh práce. Úspěšný vstup mladých Romů na trh práce je očekávaným dlouhodobým výstupem stipendijní podpory.

Obsah stipendijního programu:

• studijní stipendium v maximální výši 60 000,- Kč za rok

• povinnou pracovní stáž (např. v soukromé firmě, státní instituci, ambasádě, apod.) (zvolí si podpoření stipendisté)

• povinnou neplacenou stáž v neziskové organizaci, min. 100 h/rok (zvolí si podpoření stipendisté)

• povinný kurz cizího jazyka (zvolí si podpoření stipendisté, hrazen v rámci programu)

• trénink, školení v oblasti aktivního občanství, lidských práv, politické gramotnosti, leadershipu, apod.

• povinnou účast na vybraných akcích Nadace OSF

Stipendistu/ku bude v průběhu programu doprovázet “mentor”, osobnost zvolená a odsouhlasená stipendistou i nadací, za účelem supervize, motivace a pomoci s průběhem stipendia. Cílem je poskytnout robustní podporu i v neakademických oblastech života se silným propojením na trh práce.

Zjistěte VÍC, čas je jen do 15. června!!!

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)

21.5.2019

Nevládky vyzývají předsedu Senátu Kuberu k omluvě za výroky z Terezína

Organizace posílají Jaroslavu Kuberovi otevřený dopis kvůli projevu na tryzně v Terezíně.

29.3.2019

AKTUÁLNĚ K PŘÍPADU NASRÍN: Naše výzva - posílejte dopisy!

Nasrín Sotudíová považuje rozhodnutí soudu, který ji v nespravedlivém soudním řízení obvinil a následně odsoudil, za nezákonné. Z tohoto důvodu se proti rozsudku nebude odvolávat.

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.