Výzva pro romské studenty!

Nadace Open Society Fund Praha vyhlašuje výzvu na podporu romských vysokoškolských studentů a studentek na školní rok 2015/2016.

Romská menšina platí v České republice za jednu z nejvíce znevýhodněných. I nadále přetrvává diskriminace romských dětí ve vzdělávání a u dospělých na trhu práce a v otázce bydlení. Stále více Romů se ocitá v sociálním vyloučení a tvoří většinu populace tzv. sociálně vyloučených lokalit. Účast Romů na vysokoškolském vzdělání je podstatně menší než u majoritní společnosti a je daleko více ovlivněna sociálním zázemím rodin a škol. Vysokoškolsky vzdělaní Romové ale přitom hrají důležitou roli při bourání zažitých stereotypů i jako pozitivní příklady.

Cíl výzvy:

Cílem výzvy je podpořit vybrané romské vysokoškolské studenty a studentky v jejich studijním, profesním i osobním rozvoji. Poskytnutí stipendia si klade za cíl pomoci úspěšnému absolvování vysokoškolského studia a následnému vstupu na trh práce. Úspěšný vstup mladých Romů na trh práce je očekávaným dlouhodobým výstupem stipendijní podpory.

Obsah stipendijního programu:

• studijní stipendium v maximální výši 60 000,- Kč za rok

• povinnou pracovní stáž (např. v soukromé firmě, státní instituci, ambasádě, apod.) (zvolí si podpoření stipendisté)

• povinnou neplacenou stáž v neziskové organizaci, min. 100 h/rok (zvolí si podpoření stipendisté)

• povinný kurz cizího jazyka (zvolí si podpoření stipendisté, hrazen v rámci programu)

• trénink, školení v oblasti aktivního občanství, lidských práv, politické gramotnosti, leadershipu, apod.

• povinnou účast na vybraných akcích Nadace OSF

Stipendistu/ku bude v průběhu programu doprovázet “mentor”, osobnost zvolená a odsouhlasená stipendistou i nadací, za účelem supervize, motivace a pomoci s průběhem stipendia. Cílem je poskytnout robustní podporu i v neakademických oblastech života se silným propojením na trh práce.

Zjistěte VÍC, čas je jen do 15. června!!!

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

30.3.2017

Průzkum Romey o inkluzi: nejvíc vadí Romové a hendikepovaní

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

31.1.2017

Na jaké vzdělání mají právo romské děti? Minisertsvo školství zveřejnilo nová data

Jak si v současnosti stojí romské děti na poli českého vzdělávání.