Laureátem Ceny Václava Havla za lidská práva je Ázerbájdžánec Anar Mammadli.

Lidskoprávního aktivistu považuje Amnesty za vězně svědomí.
Dnes, v pondělí 29. září 2014, byl na parlamentním shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku slavnostně oznámen laureát mezinárodní Ceny Václava Havla Havla za rok 2014. Stal se jím ázerbájdžánský ochránce lidských práv Anar Mammadli. Cenu uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Anar Mammadli

Anar Mammadli je významným ázerbájdžánským ochráncem lidských práv, který ve svém regionu výrazným způsobem přispěl k respektování práva na svobodné volby. Je zakladatelem a předsedou organizace zaměřené na pozorování voleb Ázerbájdžanu. Od roku 2001, jeho volební Cetrum pro monitorování voleb a demokracii (EMDS) provádělo nezávislé monitorování voleb v Ázerbájdžánu. V prosinci 2013 byl Anar Mammadli zatčen a obviněn ze „zneužití pravomoci“. V květnu tohoto roku byl odsouzen k pěti a půl letům vězení.

Cena Václava Havla za lidská práva

Cena Václava Havla za lidská práva vyzdvihuje mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv v Evropě i mimo ni. Cena je udělována každoročně Parlamentním shromážděním Rady Evropy v part-nerství s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 a je spojená s odměnou ve výši 60 000 Euro. Lidská práva 25 let poté

Knihovna Václava Havla pořádá na počest laureáta mezinárodní konferenci. Konference Lidská práva 25 let poté se uskuteční 1. října 2014 v prostorách Pražské křižovatky. Vedle tří letošních finalistů, přijede též loňský laureát Ceny, běloruský spisovatel a disident Ales Běljackij. který byl v době udílení Ceny nespravedlivě vězněn – propuštěn byl až letos v létě v rámci prezidentské amnestie.

Anar Mammadli pohledem Amnesty International

Mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International považuje Anara Mammadliho za vězně svědomí, který je trestán pouze za uplatňování svého práva na svobodu projevu a shromažďování. Soudní řízení proti Anarovi bylo podle Amnesty neadekvátní a porušovalo pravidla spravedlivého procesu. Amnesty žádá jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění.

6.3.2018

ČTK k Febiofestu - předá se i cena Amnesty International

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

30.3.2017

Slabikář poslán Tašimu

Dne 28. 3. jsme odeslali z pošty na Karlově náměstí v Praze Česko – tibetský slabikář. Ten zanedlouho doputuje do Tibetu jako vyjádření naděje a solidarity pro Tašiho ve vězení. Když už se tibetské děti nemohou učit svému jazyku, my jsme se alespoň protestně naučili psát tibetská slovíčka.

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.