Dar ze závěti - Pomáhám za života, budu i po něm

Koalice Za snadné dárcovství, jejíž je Amnesty členem, startuje kampaň "Závěť pomáhá".
Sedmnáct českých neziskových organizací od dnešního dne propaguje mezi českými dárci možnost daru ze závěti. Nová webová stránka www.zavetpomaha.cz mapuje právnické otázky v této oblasti, trendy a statistiky ze zahraničí, příběhy českých dárců, nejčastější mýty a dnes zveřejněnou studii, podle které dar ze závěti považuje 58 % českých seniorů za správnou věc.

V zahraničí je dar ze závěti rozšířený jev. Například ve Velké Británii takto daruje každý rok přes 100 000 lidí celkově více než 2 miliardy liber. Podle průzkumů se většinou jedná o ženy, které za svého života dobročinnou organizaci podporovaly ať již formou darů, nebo například dobrovolnictvím. V Česku je trend jiný: pokud nemáte dědice a nezanecháte závěť, dědí po vás stát. V minulých letech tak státu propadlo bezmála 150 milionů korun ročně.

Abychom lépe porozuměli, jak v Česku lidé otázku závětí vnímají, provedli jsme hloubkové rozhovory se 160 seniory v Praze a Hradci Králové. Velkým překvapením pro nás bylo, že většina seniorů nepovažuje toto téma za tabu. Za vhodnou formu pomoci závěť dokonce považuje 58 % respondentů,“ uvádí mluvčí kampaně Tomáš Vyhnálek. „Chceme upozornit českou veřejnost, že dar ze závěti je jinde ve světě vnímán jako přirozené pokračování podpory neziskových organizací. I proto se heslem kampaně stal slogan: Pomáhám za života, budu i po něm. Je to přirozená cesta, jak pokračovat v dobrých skutcích,“

Zajímavosti

• Polovina českých seniorů pravidelně nebo příležitostně přispívá na dobrou věc.

• Pokud v ČR nemáte dědice a nezanecháte závěť, dědí po vás stát. V minulých letech tak státu propadlo bezmála 150 milionů korun ročně.

• 70 % odkazů v závěti zanechají ženy, které nemají děti, nebo jsou jejich děti již dostatečně zajištěny.

• Ve Velké Británii odkázali lidé v roce 2012 přes 2 miliardy liber na charitu.

• Ve Spojených státech darují lidé v závětech dobročinným organizacím více peněz, než všechny americké firmy.

• Typickým dárcem závěti jsou lidé, kteří za svého života podporovali charitu dary a dobrovolnictvím.

• Podle výzkumu profesora Jamese Russella z USA se lidé, kteří sepíšou závěť ve prospěch dobročinné organizace, dožívají vyššího věku, než zbytek populace.

• Při myšlení o závětech se aktivizují jiné části mozku, než při myšlence na normální dar.

21.2.2020

Proces byl odročen!

Proces byl odročen! Soud se znovu sejde až 3. dubna. Naše kampaň proto pokračuje.

9.12.2019

Dobrovolnická výpomoc na kampani Maraton psaní dopisů

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky a dobrovolnice, kteří by se podíleli na tvorbě závěrečné zprávy z kampaně Maraton psaní dopisů 2019.

28.11.2019

MIGRAČNÍ AKTUALITY - LISTOPAD 2019

Novinky z migrace

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.