Maraton psaní dopisů: 2 miliony psaníček, tweetů a textovek za změnu životů

Startuje jedna z největších globálních Amnesty akcí. V Česku se lidé na desítkách míst zapojí do akce na podporu 13 případů vězněných a utlačovaných.
Tak jako každoročně u příležitosti Dne lidských práv (10. prosince), zmobilizuje Amnesty International svojí akcí Maraton psaní dopisů statisíce lidí po celém světě. Cíl: změnit život lidí v ohrožení jednoduchým úkonem – napsat dopis.

Od 6. do 16. prosince budou lidé ve vice než 80 zemích světa společně podporovat 12 případů jednotlivců a komunit, které trpí porušováním lidských práv. Vytvoří masivní tlak na vlády, které utlačují své obyvatele. Amnesty očekává podobný výsledek jako vloni – přes 2 miliony dopisů, tweetů a vzkazů.

„Maraton psaní dopisů je klíčový moment, který odkazuje k podstatě práce Amnesty: jednat v zájmu druhých a ukázat solidaritu s těmi, kteří se odvážně postavili tyranii,“ říká Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International.

Od Alžírska po Slovinsko, od Hongkongu po Keňu, svět doslova zaplaví stovky akcí: koncerty, graffiti show, promítání, 24 hodinové nonstop psaní…vše na podporu letošních případů.

Ty pocházejí ze všech kontinentů a reprezentují široký záběr způsobů porušování lidských práv: 5 vězňů svědomí (například etiopský novinář odsouzený za kritiku vlády na 18 let), 4 lidé neprávem šikanovaní státem (turecký řidič autobusu napadený policisty během letních nepokojů v Istanbulu), 3 komunity v ohrožení (obyvatelé palestinské vesnice šikanovaní a obléhaní Izraelci). Česká a slovenská sekce navíc nabízejí boj za romské děti ze slovenské Levoči, které zařazují do tříd jen na základě etnicity.

Podrobnosti k letošním případům najdete na https://www.amnesty.cz/maraton.

Maraton psaní dopisů 2013 v Česku

Od Mikuláše až do 16. prosince, Praha, Ostrava, Brno, Ústí nad Labem, České Budějovice nebo Hořice v Podkrkonoší. Kavárny, galerie, fara, školy, skautská klubovna. Tam všude se letos chystají Češi, Moravané a Slezané psát dopisy za nespravedlivě vězněné a utlačované z celého světa. Píšou se dopisy vládám, úřadům, věznitelům, ale třeba i pohledy, obrázky nebo fotky samotným obětem porušování lidských práv nebo povzbuzující vzkazy pro jejich rodiny. Iniciativě se meze nekladou, záleží případ od případu. Vloni z Česka odešlo neuvěřitelných 11 tisíc dopisů a vzkazů.

V Praze se například na podporu nigerijské násilně vystěhované komunity z Badia East bude psát v Centru současného umění DOX jako doprovodný program k probíhající výstavě Kde domov můj. Královéhradecká skupina Amnesty zase psaní doplní promítáním dokumentu o zavražděné novinářce Anně Politkovské, v Brně se bude psát třeba v pasáži před kavárnou.

Mapu míst v Česku, kde bude probíhat Maraton psaní dopisů 2013, najdete na https://www.amnesty.cz/maraton.

„Maraton psaní dopisů je ohromný projev mezinárodní solidarity. A přináší pozitivní výsledky v případech těch, jejichž lidská práva jsou v ohrožení. Jeden dopis adresovaný úřadům může lehko skončit v koši. Ale tisíce dopisů volajících po změně lidských práv se ignorují jen těžko. Desítky let nám ukázaly, že psaní dopisů opravdu zachraňuje a mění životy,“ vysvětluje Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Od svého počátku dosáhl Maraton psaní dopisů řady konkrétních výsledků. (Více v dokumentu Fakta a čísla Maratonu psaní dopisů). Letos už má na kontě první úspěch, ještě než kampaň oficiálně začala: Yorm Bophovou, kambodžskou aktivistku uvězněnou za prosazování práva na bydlení, propustili na kauci na konci listopadu. „Děkuji Amnesty International za podporu, která vedla k mému propuštění. Prosím ale – nepřestávejte. Pojďme dál společně bojovat za naši věc,“ vzkázala Yorm Amnesty a jejím podporovatelům.

Maraton psaní dopisů vznikl v Polsku před 11 lety. Koordinátor varšavské skupiny dobrovolníků se potkal s dívkou, která mu řekla o nonstop 24 hodinovém psaní dopisů vládě jedné země v Africe. Po e-mailech se nápad rozšířil po celém Polsku a potom metodou sněhové koule do všech Amnesty sekcí a poboček po celém světě. Tradice Maratonu psaní dopisů pokračuje a každý se může zapojit!

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

23.1.2019

Maraton psaní dopisů - 16637 ručně psaných dopisů! Díky.

Je důležité si připomínat, že podpora lidských práv není samozřejmostí a stejně tak důležité je umět to ocenit!

3.12.2018

Blesk.cz o Maratonu psaní dopisů