Wang Čchüan-čang je volný!

  Článek

publikován 20.4.2020

Známý čínský právník a obránce lidských práv Wang Čchüan-čang je na svobodě!

Li Wenzu has been campaigning for the release of her husband Wang Quanzhang, whom she has not seen in more than three years. © Wang Quanxiu/AP

Wang byl nespravedlivě odsouzen 4,5letémuk trestu vězení za údajné rozvracení státu. Ve skutečnosti se snažil upozornit na korupci čínské vlády. Hájil ale i prodemokratické aktivisty nebo členy Fa-lun-kung. Ihned po propuštění ho úřady kvůli epidemii COVID-19 poslaly do karantény 400 km vzdáleného rodného města. Nemohl se tak vrátit do Pekingu, kde v posledních letech pracoval a žil s manželkou a synem. Navíc je pravděpodobné, že bude pod stálým vládním dohledem. Aby o svém propuštění mohl informovat manželku, musel si vypůjčit mobilní telefon.

 

Podpořím Amnesty ❤

 

Wang „zmizel“ po obrovském policejním zátahu na právníky v roce 2015. Ve vězení jich skončilo na 250. Desítky z nich byly později odsouzeny na základě falešných obvinění.

 

Represím čelila i Wangova manželka. Na protest proti manželově uvěznění totiž uspořádala několik veřejných akcí. Společně s manželkami dalších nespravedlivě uvězněných právníků si například oholila hlavu nebo se vydala na stokilometrový pochod z Pekingu do města Tchien-ťin, o kterém předpokládala, že tam manžela vězní (první tři roky neměla o manželovi jedinou oficiální zprávu, Wang totiž nesměl kontaktovat rodinu ani právníka).

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2237 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...