Wang Čchüan-čang je volný!

Úspěch

Známý čínský právník a obránce lidských práv Wang Čchüan-čang je na svobodě!

wang.jpeg

Wang byl nespravedlivě odsouzen 4,5letémuk trestu vězení za údajné rozvracení státu. Ve skutečnosti se snažil upozornit na korupci čínské vlády. Hájil ale i prodemokratické aktivisty nebo členy Fa-lun-kung. Ihned po propuštění ho úřady kvůli epidemii COVID-19 poslaly do karantény 400 km vzdáleného rodného města. Nemohl se tak vrátit do Pekingu, kde v posledních letech pracoval a žil s manželkou a synem. Navíc je pravděpodobné, že bude pod stálým vládním dohledem. Aby o svém propuštění mohl informovat manželku, musel si vypůjčit mobilní telefon.

Podpořím Amnesty ❤

Wang „zmizel“ po obrovském policejním zátahu na právníky v roce 2015. Ve vězení jich skončilo na 250. Desítky z nich byly později odsouzeny na základě falešných obvinění.

Represím čelila i Wangova manželka. Na protest proti manželově uvěznění totiž uspořádala několik veřejných akcí. Společně s manželkami dalších nespravedlivě uvězněných právníků si například oholila hlavu nebo se vydala na stokilometrový pochod z Pekingu do města Tchien-ťin, o kterém předpokládala, že tam manžela vězní (první tři roky neměla o manželovi jedinou oficiální zprávu, Wang totiž nesměl kontaktovat rodinu ani právníka).

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

1.10.2019

Amnesty vězeň svědomí Ilham Tohti je jedním z laureátů Ceny Václava Havla za lidská práva 2019

Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 udělila ve Štrasburku mezinárodní lidskoprávní cenu.

1.10.2019

Ilham Tohti získal Cenu Václava Havla. Čína proti jeho nominaci protestovala!

Letošní Cenu Václava Havla za lidská práva získal i ujgurský profesor Ilham Tohti. Ten byl nespravedlivě odsouzen a ve vězení si odpykává doživotní trest.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.