Maraton psaní dopisů 2012 slaví v Česku obrovský úspěch

Na podporu nespravedlivě vězněných odešlo tentokrát od Čechů do celého světa o 400% dopisů víc než vloni.

Skoro 5000 fyzicky napsaných dopisů – to je výsledek Maratonu psaní dopisů 2012, který tradičně v prosinci pořádá Amnesty International po celém světě. V roce 2011 se jich za stejnou akci podařilo shromáždit a napsat kolem tisícovky. Tisíce lidí také připojily svůj podpis na webu prostřednictvím online petice. I jejich podpisy připojíme k dopisům.

Dohromady tedy Česká republika přispěla k akci přes 11 000 dopisy!

Amnesty International ČR se podařilo akcí oslovit 48 pořadatelů ve 23 městech. Psalo se v kavárnách, galeriích i čajovnách, v klubu důchodců, na faře nebo i na jedné oslavě narozenin. Nejpočetnějším zástupcem ale byly školy – žáci a studenti pod vedením pedagogů napsali stovky a stovky dopisů. Absolutní primát drží Gymnázium Karviná, kde studenti napsali neuvěřitelných 1800 dopisů! Což je skoro dvojnásobek toho, co se z celé ČR podařilo poslat v roce 2011. Patří jim samozřejmě velký obdiv a dík.

Praha
Desítky lidí se taky rozhodly podpořit akci koupí známky, ať už fyzicky na akcích nebo virtuálně přes webovou aplikaci. Některé dopisy poslali sami pisatelé nebo organizátoři akcí, zbytek odeslala do světa Amnesty.

V prosinci 2012 bylo k podpoře z individuálních případů, které Amnesty International eviduje, vybráno těchto 12 případů: Kao Č-Šeng (Čína), Ales Běljackij (Bělorusko), Juan Almonte Herrera (Dominikánská republika), Azza Hilál Ahmad Sulejmánová (Egypt), María Isabel Francová (Guatemala), Narges Mohammadíová (Írán), Obyvatelé města Tawargha (Libye), Obyvatelé oblasti Bodo (Nigérie), Rodiny z ulice Coastei (Rumunsko), skupina Girifna (Súdán), Čchou Ho-šun (Taiwan), Hussajn Almerfedí (USA).

Lidé v Česku podporovali nejčastěji běloruského bojovníka za lidská práva Alese Běljackého nebo Nigerijce z oblasti Bodo kteří jsou postižení ropnými úniky společnosti SHELL. A to nejen dopisy požadujícími jejich propuštění, ale i soukromými vzkazy, pozdravy a pohlednicemi.

Maraton psaní dopisů je tradiční celosvětová akce Amnesty International s jasným cílem – shromáždit v krátkém čase maximum dopisů na podporu konkrétních lidí – vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných. Maraton je každoroční ukázkou, jakou sílu mají obyčejní lidé z celého světy, když spojí síly dohromady.

Celosvětové výsledky Maratonu 2012 ještě nejsou úplně známé, ale předpokládá se, že lidé po celém světě napsali a poslali na pomoc nespravedlivě vězněným skoro milion a půl dopisů. Více o akci a jednotlivých případech najdete na www.amnesty.cz/maraton

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

3.10.2017

Maraton psaní dopisů 2017

3.12.2018

Blesk.cz o Maratonu psaní dopisů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.