Na pražském letišti už visí gobelín věnovaný památce Václava Havla od Art for Amnesty

Článek

publikován 10.12.2012

Zavěšení obří tapisérie inicioval zakladatel organizace Art for Amnesty Bill Shipsey jménem Amnesty International a podpořilo ho pět světových umělců – Bono Vox a The Edge ze skupiny U2, Peter Gabriel, Sting a Yoko Ono Lennon.

V neděli 9. prosince v 15 hodin proběhlo na Letišti Václava Havla Praha odhalení originálního velkoformátového gobelínu navrženého českým umělcem Petrem Sísem a utkaný mistry svého oboru ve francouzském Aubussonu.

Tapiserie úctyhodných rozměrů 5 x 4,25 metrů je věnována Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a vystavena v Terminálu 2 nedávno přejmenovaného letiště.

Iniciátor projektu a zakladatel organizace Art for Amnesty International Bill Shipsey uvedl: „Skvělý Petr Sís navrhl gobelín jako trvalé připomenutí důležité role, kterou Václav Havel sehrál v obnově, prosazování a ochraně lidských práv v Evropě i v celém světě.“

Prezident Václav Havel byl označen Amnesty International za „vězně svědomí“, když byl v sedmdesátých a osmdesátých letech vězněn, a stal se prvním držitelem prestižního ocenění „velvyslanec svědomí“ v roce 2003.

Náklady na zhotovení gobelínu ve výši 1,5 mil. Kč věnovalo pět čelních představitelů světové hudební scény – Bono a The Edge ze skupiny U2, Peter Gabriel, Sting a Yoko Ono Lennon, kteří jsou dlouhodobí příznivci Amnesty International, a kteří obdivovali Václava Havla. Tímto gobelínem chtějí vzdát čest Václavu Havlovi a poděkovat české vládě za nadčasové rozhodnutí přejmenovat ruzyňské letiště na Letiště Václava Havla Praha.

„Václav Havel byl inspirací pro naši skupinu, stejně tak jako pro politiky, básníky a všechny ostatní. Jsme šťastní, že jsme ho mohli nazývat přítelem. Sísův gobelín je určitě dalším důvodem, proč navštívit tak krásné město, jakým je Praha,“ uvedl The Edge ze skupiny U2.

„Jen málo autorů dokáže své psané slovo stvrdit i svými činy. Cena za službu veřejnosti je vždy vysoká. Děsí mě, když umělec záměrně ignoruje svůj vlastní literární hlas, aby tím sloužil ostatním hlasům, to může z demokracie vytvořit disharmonii. Václav ale díky svému jedinečnému sluchu dokázal ve všem tom hluku najít čistou melodii a inspirovat tak obrovské množství různých lidí. Jeho vliv je patrný všude kolem nás a jeho dílo nyní nachází důležitý a trvalý odkaz v gobelínu navrženém Václavovým krajanem Petrem Sísem a umístěném v jeho rodném městě,” zdůraznil frontman skupiny U2 Bono.

Yoko Ono Lennon při této příležitosti řekla: „Je pro mne ctí být spojována s touto nádhernou tapisérií věnovanou velkému umělci Václavu Havlovi. Obzvláště jsem potěšena, že bude vystavena ve městě, ve kterém se nachází Zeď věnována Johnovi. Oba dva – Václav i John vášnivě věřili ve svobodu. Tapisérie a Zeď budou navždy připomínány jako symboly svobody.

Peter Gabriel vyjádřil svůj postoj slovy: „Nahradit něco studeného a krutého postaveného na strachu něčím, co je teplé, lidské a založené na naději, je tím nejdůležitějším úkolem umění. Dvacet tři let po Sametové revoluci, vidíme podobné boje o moc odehrávající se po celém světě. V Arabském jaru, Africkém jaru a také v počátcích Ruského jara, si připomínáme znovu a znovu, proč je Václav Havel tak důležitý pro celý svět.“

“Neúnavné úsilí Václava Havla nás přiblížilo ke světu, který podporuje svobodu a lidská práva pro všechny, proto. nám Václav tolik chybí,“ komentoval odkaz Václava Havla zpěvák Sting.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu