Amnesty International podporuje kampaň za zdravotní pojištění cizinců

Amnesty se přidala k podpoře kampaně Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty, která má za cíl upozornit na diskriminační praxi v přístupu ke zdravotnímu pojištění vůči některým skupinám cizinců. Kampaň usiluje o ukončení této diskriminace a začlenění všech migrantů a migrantek do systému veřejného zdravotního pojištění.

V současné době je až 100 000 cizinců - např. živnostníků či studentů - povinno sjednat si komerční zdravotní pojištění, aby dostali povolení k pobytu. Tento systém je velice výhodný pro pojišťovny a naopak dost drahý a nevýhodný pro cizince. Většina migrantů přijíždějících do České republiky je v produktivním věku a v dobré kondici. Výběr pojistného tedy výrazně překračuje částky na pojistná plnění.

Byznys pojišťoven

V komerčním pojištění nemají pojišťovny téměř žádné povinnosti, takže si mohou samy vybrat koho a za kolik pojistí. Mezi migranty se tak tvoří skupina tzv. „nepojistitelných cizinců“, třeba nedonošených dětí nebo starších osob, jejichž pojištění by nebylo tak výnosné. To samé platí i pro rozsah pojistného krytí – ve smlouvách existuje řada výjimek na zákroky, které pojišťovna zkrátka neuhradí. Migrant navíc musí uhradit pojistné dopředu na celou dobu svého pobytu. V případě předčasného vycestování se mu však tzv. nespotřebované pojistné nevrátí.

Nejistota nemocných i nemocnic

Naopak pro migranty je nejistota, vysoké jednorázové výdaje na zaplacení celé částky a možnost, že v případě zhoršení zdravotního stavu nebudou pojištěni vůbec, často likvidační. Tento systém je navíc nevýhodný i pro zdravotnická zařízení, neboť jim kvůli výlukám ve smlouvách nemusí být proplacena ani ta péče, kterou jsou povinna za účelem záchrany života poskytnout všem bez rozdílu. I v případě, kdy pojišťovna zákrok nakonec proplatí, vynaložená komunikace stojí zdravotníky mnohem více než při veřejném zdravotním pojištění. Proplacené částky jsou přitom stejné.

Z těchto a mnoha dalších důvodů považujeme tento systém za nepřijatelný. Připojujeme se proto k prohlášení, které žádá vládu, aby bezodkladně přistoupila k začlenění migrantů a migrantek pobývajících dlouhodobě na území ČR do systému veřejného zdravotního pojištění.

Celé znění prohlášení

Můžete podepsat PETICI

Více informací o celé kampani a o systému komerčního zdravotního pojištění naleznete na stránkách kampaně.

24.6.2020

Vězeň svědomí se nesmí setkat s rodinou

Huang Qi i nadále trpí vážnými zdravotními potížemi a bez přístupu k právníkovi, kterého si zvolí, nebo k jeho rodině, hrozí mu reálné riziko mučení nebo jiného špatného zacházení.

15.4.2020

Emil má ve vězení zdravotní problémy, ohrozit ho může COVID-19

Emil Ostrovko a jeho spoluvězeň Vladislav Sharkovsky mají vážné zdravotní problémy.

18.6.2020

Obnovení dohody o migraci potvrzuje italskou spoluúčast na mučení migrantů a uprchlíků

Během tří let od uzavření původní dohody bylo nejméně 40 000 lidí, včetně tisíců dětí, zadrženo na moři, vráceno do Libye a vystaveno nepředstavitelnému utrpení.

18.6.2020

Dvakrát se pokusil o sebevraždu, věznice mu odbornou pomoc zamítla!

Zdravotní stav zadrženého výzkumníka Ibrahima Ezze El-Dina se ve vězení Tora prudce zhoršil, což v souvislosti s pandemií COVID-19 představuje vážné riziko.