OSN podpořila Goldstoneovu zprávu, Česká republika hlasovala proti

Valné shromáždění OSN velkou většinou odsouhlasilo doporučení uvedená v tzv. Goldstonově zprávě. Ta zdokumentovala porušování humanitárního práva, kterého se v nedávném konfliktu v Gaze a na jihu Izraele dopustily obě strany.

Rozhodnutí má přinést spravedlnost pro oběti bezpráví. Česká republika patřila k sedmi zemím EU, které hlasovaly proti přijetí rezoluce.

„Jsme velmi znepokojeni, že Česká republika hlasovala proti přijetí rezoluce. Spolu s USA, Německem, Maďarskem, Itálií, Nizozemskem, Polskem a Slovenskem nepodpořila úsilí ukončit beztrestnost za porušování lidských práv, k nimž v průběhu konfliktu došlo,“ uvedla ředitelka české pobočky AI Dáša van der Horst.

„Rezoluce Valného shromáždění dává najevo izraelským úřadům i Hamásu, že musí provést důvěryhodné, nezávislé vyšetřování průběhu konfliktu v Gaze. OSN tak podpořila úsilí o zastavení beztrestnosti za porušování lidských práv. Právě beztrestnost totiž komplikuje dosažení míru mezi Izraelci a Palestinci,“ dodala Dáša van der Horst.

Rezoluce Valného shromáždění je založena na závěrech vyšetřující mise OSN vedené Richardem Goldstonem. Ta shledala, že jak izraelské, tak palestinské síly v průběhu konfliktu spáchaly válečné zločiny a možná také zločiny proti lidskosti. Rezoluce byla schválena velkou většinou: 114 států ji podpořilo, 44 se zdrželo a jen 18 hlasovalo proti. Evropská unie byla rozdělena, když sedm jejích členů včetně České republiky rezoluci nepodpořilo.

DALŠÍ INFORMACE:

Rezoluce vyzývá generálního tajemníka OSN Ban-Ki Moona, aby předal Goldstonovu zprávu Radě bezpečnosti. Ta má pravomoc ji přednést prokurátorovi Mezinárodního trestního soudu, pokud Izrael ani Hamás nebudou schopni či ochotni zajistit nezávislé vyšetřování v souladu s mezinárodními standardy. Rezoluce vyzývá Ban-Ki Moona i k tomu, aby do tří měsíců přednesl Valnému shromáždění průběžnou zprávu.

Závěry Goldstovy zprávy jsou podobné zjištěním, ke nimž dospěl také vyšetřovací tým AI, který zkoumal údajné násilí v Gaze a jižním Izraeli během loňského zimního konfliktu v Gaze a bezprostředně po něm. Tehdy zemřely stovky palestinských civilistů, včetně zhruba tří set dětí; na izraelské straně zemřeli tři civilisté.

„Téměř rok po ukončení konfliktu se oběti válečných zločinů a jiných protizákonných násilných projevů dosud nedočkali spravedlnosti,“ uvedla AI. „Pevně doufáme, že nynější rezoluce Valného shromáždění OSN zapůsobí jako katalyzátor a umožní nastolení spravedlnosti a nápravu škod pro oběti na obou stranách.“

Mezi těmi, kteří hlasovali proti přijetí rezoluce bylo vedle České republiky dalších 17 států : Austrálie, Kanada, Německo, Maďarsko, Izrael, Itálie, Makedonie, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Nizozemí, Palau, Panama, Polsko, Slovensko, Spojené státy americké a Ukrajina.

25.5.2020

Debata o přijetí nedoprovázených dětských uprchlíků z řeckých táborů

Fakta a čísla k současnému apelu na přijetí opuštěných dětí z uprchlických táborů.

6.1.2020

Fórum24: Česká Europoslankyně proti sledování novinářů v Rusku

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.

21.5.2019

Nevládky vyzývají předsedu Senátu Kuberu k omluvě za výroky z Terezína

Organizace posílají Jaroslavu Kuberovi otevřený dopis kvůli projevu na tryzně v Terezíně.