Mezinárodní vyšetřovatelé a soudci: vyšetřete válečné zločiny v Gaze

Šestnáct renomovaných mezinárodních soudců a vyšetřovatelů, kteří se podíleli na vyšetřování průběhu konfliktů například ve Rwandě nebo Sierra Leone, žádá v otevřeném dopise OSN o vyšetření válečných zločinů, ke kterým mohlo dojít během posledního konfliktu v Gaze.

Vyšetřovatelé OSN se dosud zabývali jen útoky na zařízení a pracovníky OSN, otevřený dopis proto vyzývá k vyšetření "všech porušení mezinárodního práva spáchaných všemi stranami konfliktu".
Výzvu, která je adresována generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi i Radě bezpečnosti, podpořila také Amnesty International.

Signatáři dopisu vedli vyšetřování zločinů spáchaných například během konfliktů v Jugoslávii, Kosovu, Dárfúru, Rwandě, Sierra Leone, Jižní Africe, Východním Timoru, Libanonu nebo Peru. Ve své výzvě upozorňují, že jen vyšetření zločinů může "přinést spravedlnost obětem a umožnit pokrok v budování míru na Blízkém východě".

Kromě nositele Nobelovy ceny míru Desmonda Tutu či někdejší Vysoké komisařky OSN pro lidská práva Mary Robinsonové výzvu podepsali také Antonio Cassese, první předseda a soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii a hlavní představitel vyšetřování OSN v Dárfúru nebo Richard Goldsdtone, hlavní prokurátor Mezinárodních trestních tribunálů pro bývalou Jugoslávii a Rwandu.

Seznam signatářů výzvy:

Prof. Dr. M. Cherif Bassiouni (USA), Prof. Dr. Alex Boraine (Jižní Afrika), Prof. Dr. Antonio Cassese (Itálie), Luc Côté (Kanada), Justice Richard J. Goldstone (Jižní Afrika), Hina Jilani (Pákistán), Prof. Dr. Salomón Lerner Febres (Peru), Dumisa Ntsebeza (Jižní Afrika), Prof. Dr. Stelios Perrakis (Řecko), Prof. Dr. Paulo Sergio Pinheiro (Brazílie), Mary Robinson (Irsko), Prof. William A. Schabas (Kanada), Yasmin Sooka (South Africa), Desmond Travers (Irsko), Arcibiskup Desmond Tutu (Jižní Afrika), Ralph Zacklin (Velká Británie).

Plný text výzvy najdete zde.

11.7.2018

Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

1.6.2018

SÝRIE

23.4.2018

Sýrie: Sedm let trvající selhání mezinárodního společenství

Při příležitosti sedmého výročí konfliktu v Sýrii vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby se chopilo své odpovědnosti a začalo neprodleně jednat. Je třeba, aby skončilo utrpení milionů Syřanů a aby byly zastaveny útoky na civilisty, kteří se nacházejív obklíčení ve východní Ghútě a Afrinu.

14.11.2017

Týden: Barma pod tlakem, armáda popírá zločiny.