V Praze budou diskutovat zástupci lidskoprávních organizací z Izraele a palestinských území

Praha, 1. prosince 2008 V souvislosti s blížícím se předsednictvím České republiky v Evropské unii navštíví Prahu vedoucí zástupci předních lidskoprávních organizací z Izraele a palestinských území.

Čas a místo: středa 3. prosince, 18 hodin, Institut CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1.

Období českého předsednictví, tedy první pololetí roku 2009, bude mít v souvislosti s blízkovýchodním mírovým procesem značnou důležitost. Konání předčasných voleb v Izraeli, otázka vypršení funkčního období palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, prezidentské volby v Íránu či nástup prezidenta Baracka Obamy v USA. To vše bude formovat situaci v tomto neklidném regionu.

Jednou z priorit českého předsednictví EU je posílení vztahů mezi EU a Izraelem.
EU má pod českým vedením s Izraelem vyjednat a schválit nový Akční plán, který stanoví další kroky ve všech oblastech vzájemných vztahů od obchodu přes dopravu a energetiku po výzkum a vzdělávání -- ale i v oblasti lidských práv a mírového procesu. Posílení vztahů by měl podle českých plánů završit vůbec první summit EU a Izraele na nejvyšší úrovni.

O dopadech blízkovýchodního konfliktu na civilní obyvatele a lidská práva a o roli EU a českého předsednictví budou v Praze diskutovat Jessica Montell, ředitelka významné lidskoprávní organizace B'Tselem (Izrael), Raji Sourani, ředitel Palestinského centra pro lidská práva -- PCHR (Palestinská území, účast bude potvrzena) a Irena Kalhousová, odbornice na oblast Blízkého východu z Metropolitiní univerzity Praha (ČR).

Veřejnou diskusi pořádá Asociace pro mezinárodní otázky ve spolupráci s Amnesty International a Oxfam International.

S úvodním slovem vystoupí Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International, Česká republika. Diskusi bude moderovat Jan Fingerland z Českého rozhlasu.

20.6.2018

idnes.cz fotil a natáčel na Amnesty flash mobu za uprchlíky v libyi

20.6.2018

ČT o Maďarsku a zákonu "STOP SOROS"

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

20.6.2018

Statisíce rohingských uprchlíků v Bangladéši v ohrožení kvůli povodním

U příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby urychlilo pomoc pro více než 900 000 rohingských uprchlíků, kteří v Bangladéši čelí problémům v důsledku monzunových dešťů.