Rada pro lidská práva hodnotí Českou republiku

OSN zavedla nový způsob zkoumání, jak její členové plní své povinnosti a závazky k lidským právům.

Hodnocení nazvané Všeobecný periodický přezkum má na starosti Rada pro lidská práva a jeho první kolo právě probíhá. Ve skupině zemí, které projdou prověrkou, je i Česká republika. Ta má být hodnocena 16. dubna 2008.

Videopřenos můžete sledovat zde.

Všech 192 států OSN bylo mělo v příštích čtyřech letech předložit zprávu o tom, jak se jim daří respektovat standardy na ochranu lidských práv. Zprávu posoudí členové Rady pro lidská práva. Prvních 16 vylosovaných zemí prochází hodnocením již na současném zasedání Rady, které ve Vídni začalo minulý týden. Kromě České republiky je mezi hodnocenými zeměmi např. Velká Británie. Do konce letošního roku by měla Rada pro lidská práva stihnout ohodnotit 48 členů OSN.

Klíčovou novinkou je, že do příprav zprávy, které o sobě země předkládají, se mají co nejšíře zapojit neziskové organizace. Amnesty International proto dala jednotlivým vládám k dispozici své podklady a připomínky. Zprávu o situaci v České republice předložili pracovníci české pobočky AI zástupcům ministerstva zahraničních věcí na osobní schůzce, které se zúčastnilo několik českých nevládních organizací.

Rada se za pomoci této novinky snaží vyhnout obavám, že se stane elitním klubem, který je předpojatý a uplatňuje dvojí měřítka. Taková kritika totiž provázela činnost Komise pro lidská práva, která byla v roce 2005 nahrazena právě Radou pro lidská práva.

První jednání Všeobecného periodického přezkumu je klíčové. Nastaví standardy budoucím prověrkám a ukáže, nakolik může být tato metoda monitoringu spolehlivá.

25.6.2018

Polsko: Pokojní demonstranti vzdorují stupňujícím se útokům na svobodu shromažďování

Navzdory eskalujícím zásahům proti pokojnému protestování lidé v Polsku nadále vycházejí do ulic a statečně demonstrují proti zneužívání svých práv.

23.6.2018

Amnesty + augmentovaná realita = nový trend v záchraně vězňů! Poprvé na festivalu Metronome

Startuje online megaprojekt na záchranu vězňů.

22.6.2018

Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

21.6.2018

Hate Free píše o Amnesty