Rada pro lidská práva hodnotí Českou republiku

OSN zavedla nový způsob zkoumání, jak její členové plní své povinnosti a závazky k lidským právům.

Hodnocení nazvané Všeobecný periodický přezkum má na starosti Rada pro lidská práva a jeho první kolo právě probíhá. Ve skupině zemí, které projdou prověrkou, je i Česká republika. Ta má být hodnocena 16. dubna 2008.

Videopřenos můžete sledovat zde.

Všech 192 států OSN bylo mělo v příštích čtyřech letech předložit zprávu o tom, jak se jim daří respektovat standardy na ochranu lidských práv. Zprávu posoudí členové Rady pro lidská práva. Prvních 16 vylosovaných zemí prochází hodnocením již na současném zasedání Rady, které ve Vídni začalo minulý týden. Kromě České republiky je mezi hodnocenými zeměmi např. Velká Británie. Do konce letošního roku by měla Rada pro lidská práva stihnout ohodnotit 48 členů OSN.

Klíčovou novinkou je, že do příprav zprávy, které o sobě země předkládají, se mají co nejšíře zapojit neziskové organizace. Amnesty International proto dala jednotlivým vládám k dispozici své podklady a připomínky. Zprávu o situaci v České republice předložili pracovníci české pobočky AI zástupcům ministerstva zahraničních věcí na osobní schůzce, které se zúčastnilo několik českých nevládních organizací.

Rada se za pomoci této novinky snaží vyhnout obavám, že se stane elitním klubem, který je předpojatý a uplatňuje dvojí měřítka. Taková kritika totiž provázela činnost Komise pro lidská práva, která byla v roce 2005 nahrazena právě Radou pro lidská práva.

První jednání Všeobecného periodického přezkumu je klíčové. Nastaví standardy budoucím prověrkám a ukáže, nakolik může být tato metoda monitoringu spolehlivá.

30.3.2017

Slabikář poslán Tašimu

Dne 28. 3. jsme odeslali z pošty na Karlově náměstí v Praze Česko – tibetský slabikář. Ten zanedlouho doputuje do Tibetu jako vyjádření naděje a solidarity pro Tašiho ve vězení. Když už se tibetské děti nemohou učit svému jazyku, my jsme se alespoň protestně naučili psát tibetská slovíčka.

29.3.2017

Aktuálně.cz: Další mrtví ve Středozemním moři

25.3.2017

Uprchlíci uvěznění v Řecku potřebují funkční plán

Ostudný postoj Evropy ke globální uprchlické krizi vejde do dějin jako skvrna na našem kolektivním svědomí. Stejně jako špatné zacházení se zvládnutelným počtem lidí hledajících ochranu na jejích hranicích.

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.