Rada pro lidská práva hodnotí Českou republiku

OSN zavedla nový způsob zkoumání, jak její členové plní své povinnosti a závazky k lidským právům.

Hodnocení nazvané Všeobecný periodický přezkum má na starosti Rada pro lidská práva a jeho první kolo právě probíhá. Ve skupině zemí, které projdou prověrkou, je i Česká republika. Ta má být hodnocena 16. dubna 2008.

Videopřenos můžete sledovat zde.

Všech 192 států OSN bylo mělo v příštích čtyřech letech předložit zprávu o tom, jak se jim daří respektovat standardy na ochranu lidských práv. Zprávu posoudí členové Rady pro lidská práva. Prvních 16 vylosovaných zemí prochází hodnocením již na současném zasedání Rady, které ve Vídni začalo minulý týden. Kromě České republiky je mezi hodnocenými zeměmi např. Velká Británie. Do konce letošního roku by měla Rada pro lidská práva stihnout ohodnotit 48 členů OSN.

Klíčovou novinkou je, že do příprav zprávy, které o sobě země předkládají, se mají co nejšíře zapojit neziskové organizace. Amnesty International proto dala jednotlivým vládám k dispozici své podklady a připomínky. Zprávu o situaci v České republice předložili pracovníci české pobočky AI zástupcům ministerstva zahraničních věcí na osobní schůzce, které se zúčastnilo několik českých nevládních organizací.

Rada se za pomoci této novinky snaží vyhnout obavám, že se stane elitním klubem, který je předpojatý a uplatňuje dvojí měřítka. Taková kritika totiž provázela činnost Komise pro lidská práva, která byla v roce 2005 nahrazena právě Radou pro lidská práva.

První jednání Všeobecného periodického přezkumu je klíčové. Nastaví standardy budoucím prověrkám a ukáže, nakolik může být tato metoda monitoringu spolehlivá.

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

24.5.2016

Jemen: Zabité a zmrzačené děti mezi obětmi na „minových polích” z tříštivých bomb

V důsledku shazování tříštivých (kazetových) bomb provedeného koalicí vedenou Saúdskou Arábií bylo zjištěno dalších 16 civilních obětí, mezi nimiž bylo i 9 dětí. Zaznamenali jsme používání tříštivé munice vyrobené v USA, Velké Británii nebo Brazílii.

23.5.2016

ČT o průzkumu vstřícnosti k uprchlíkům ve světě