Rada pro lidská práva hodnotí Českou republiku

OSN zavedla nový způsob zkoumání, jak její členové plní své povinnosti a závazky k lidským právům.

Hodnocení nazvané Všeobecný periodický přezkum má na starosti Rada pro lidská práva a jeho první kolo právě probíhá. Ve skupině zemí, které projdou prověrkou, je i Česká republika. Ta má být hodnocena 16. dubna 2008.

Videopřenos můžete sledovat zde.

Všech 192 států OSN bylo mělo v příštích čtyřech letech předložit zprávu o tom, jak se jim daří respektovat standardy na ochranu lidských práv. Zprávu posoudí členové Rady pro lidská práva. Prvních 16 vylosovaných zemí prochází hodnocením již na současném zasedání Rady, které ve Vídni začalo minulý týden. Kromě České republiky je mezi hodnocenými zeměmi např. Velká Británie. Do konce letošního roku by měla Rada pro lidská práva stihnout ohodnotit 48 členů OSN.

Klíčovou novinkou je, že do příprav zprávy, které o sobě země předkládají, se mají co nejšíře zapojit neziskové organizace. Amnesty International proto dala jednotlivým vládám k dispozici své podklady a připomínky. Zprávu o situaci v České republice předložili pracovníci české pobočky AI zástupcům ministerstva zahraničních věcí na osobní schůzce, které se zúčastnilo několik českých nevládních organizací.

Rada se za pomoci této novinky snaží vyhnout obavám, že se stane elitním klubem, který je předpojatý a uplatňuje dvojí měřítka. Taková kritika totiž provázela činnost Komise pro lidská práva, která byla v roce 2005 nahrazena právě Radou pro lidská práva.

První jednání Všeobecného periodického přezkumu je klíčové. Nastaví standardy budoucím prověrkám a ukáže, nakolik může být tato metoda monitoringu spolehlivá.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

31.10.2018

Stážista/ka v advokačním oddělení - MIGRACE

Amnesty International hledá stážistu/ku k tématu migrace.

1.2.2018

ERASMUS Stáž - Amnesty International

Jsi student či studentka VŠ a chceš získat pracovní zkušenost v největší lidskoprávní organizaci? Přihlaš se k nám na Erasmus pracovní stáž v Praze nebo Brně!