Urgentní
akce

NEVLÁDNÍ ORGANIZACE A OBRÁNCI LIDSKÝCH PRÁV V GUATEMALE V OHROŽENÍ KVŮLI NAVRHOVANÉ LEGISLATIVNÍ REFORMĚ

Případ

Obránci lidských práv v Guatemale vykonávají svou činnost v extrémně nepřátelském prostředí, zejména ti, kteří pracují v oblasti práva souvisejícího s půdou, teritoriem a životním prostředím.

Neustále čelí výhrůžkám, zastrašování a útokům. Útvar pro ochranu guatemalských obránců lidských práv v Guatemale (UDEFEGUA) uvedl, že v roce 2018 bylo zabito 26 obránců lidských práv.

Navrhovaná legislativní reforma v Guatemale by zavedla neoprávněné omezení, kontroly a sankce na nevládní organizace. V zemi by tak bylo zásadně ohroženo právo na svobodu projevu a sdružování. V následujících týdnech mají být reformy schváleny a přijaty. Vyzvěte guatemalský kongres, aby se zdržel debat o přijetí „Zákona 5257“ a zajistil tak obráncům lidských práv možnost pokračovat v jejich aktivitách.

Podpořím Amnesty v boji za lidská práva - DARUJI ❤

Pozadí

Obránci často čelí stigmatizaci a očerňování kampaněmi soukromých subjektů a guatemalských autorit, systém trestního soudnictví je zneužíván pro jejich kriminalizaci, jako pokus o zastavení činnosti hnutí a organizací, umlčování obránců a jejich odstranění z veřejného prostoru. Pro více informací navštivte zprávu Amnesty International „Bráníme naši zemi naší krví: obránci půdy, teritoria a životního prostředí v Hondurasu a Guatemale“ a „Ameriky: státní ochranný mechanismus pro obránce lidských práv“.

Amnesty International nedávno citovala „Zákon 5257“ ve svém briefingu „Zákony určené k umlčování: globální zátah na organizace občanských společností“ jako příklad světového trendu využívání legislativní moci k omezení činnosti nevládních organizací a obránců lidských práv.

Aktuální počet podpisů: 1491 Náš cíl: 2000

Připojit se k petici:

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle zásad o ochraně a zpracování osobních údajů Adresátům petice zasíláme pouze křestní jméno a první písmeno příjmení signatářů, bez jakýchkoliv kontaktních údajů.

Celé znění on-line petice, kterou posíláme adresátům.

Adresáti

• Prezident kongresu Álvaro Enrique Arzú Escobar

Požadujeme

• Zdržení se debat a nepřijetí „Zákona 5257“ a zajistit obráncům lidských práv možnost pokračovat v jejich aktivitách.

Díky za upozornění...