© AFP via Getty Images

Rok 2022 byl jedním z nejhorších pro obránce lidských práv z Guatemaly

  Článek

Útvar pro ochranu obránců lidských práv monitoruje situaci lidských práv v Guatemale. V roce 2022 zaznamenal nejvíc útoků na obránce práv ve své historii.

Guatemalský Útvar pro ochranu obránců lidských práv (UDEFEGUA) v březnu 2023 vydal zprávu o situaci ochránců lidských práv v zemi za předchozí rok pojmenovanou „Odplata jako národní politika: Guatemala ve vážné krizi demokracie“. Útvar v roce 2022 zaznamenal 3574 útoků proti obráncům lidských práv, což je třikrát víc než za rok 2021 a nejvyšší zaznamenané číslo v historii organizace. Podobný závěr měla i zpráva ministerstva zahraničí USA.

Zpráva Útvaru popisuje „strategie odplaty“ uplatňované úřady za účelem potlačení disentu. Taktika zahrnuje obtěžování, zastrašování, pomluvy a násilí, a využívá se zejména proti pracovníkům justičního sektoru, novinářům a ochráncům životního prostředí. Obránci práv jsou většinou nejprve pomlouváni a diskreditováni na sociálních sítích, následně jsou proti nim vznesena nespravedlivá obvinění, a nakonec jsou uvězněni, nebo donuceni k útěku do exilu. V některých případech je využívána i vražda. Ředitel útvaru Jorge Santos se po publikaci této zprávy sám stal terčem nepravdivých obvinění ze strany úřadů.

Aktuální petice

  Guatemala

NEVLÁDNÍ ORGANIZACE A OBRÁNCI LIDSKÝCH PRÁV V GUATEMALE V OHROŽENÍ KVŮLI NAVRHOVANÉ LEGISLATIVNÍ REFORMĚ

Obránci lidských práv v Guatemale vykonávají svou činnost v extrémně nepřátelském prostředí, zejména ti, kteří pracují v oblasti práva souvisejícího s půdou, teritoriem a životním prostředím.

 

Aktuální počet podpisů: 1474 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...